Sunday Scroll #140: Wie is Sophie Calle?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Sophie Calle.
Sophie Calle is geboren op 9 oktober 1953. Ze is een Franse schrijver, fotograaf, installatiekunstenaar en conceptueel kunstenaar. Met haar werk belicht ze vaak menselijke kwetsbaarheid en onderzoekt ze identiteit en intimiteit. Ze staat bekend om haar onderzoekende kunsten om vreemden te volgen en hun privéleven te achterhalen. Bij de beelden die je ziet, krijg je het gevoel alsof je vanuit een voyeur perspectief meekijkt. Met dit perspectief onderzoekt ze persoonlijke verhalen van liefde, intimiteit, geweld en dood. Haar fotografisch werk bevat vaak panelen met tekst met haar eigen handschrift.
Haar eerste artistieke werk was The Sleepers, een project waarvoor ze 28 vrienden en vreemden uitnodigde om in haar bed te slapen. De genodigden sliepen allemaal in haar bed, met als voorwaarde dat ze er acht uur in moesten blijven en dat ze het toe zouden staan dat ze geobserveerd en gefotografeerd zouden worden. Ze maakte aantekeningen van haar gasten en praatte soms met hen. Calle omschreef zichzelf destijds nog niet als kunstenaar, maar introduceerde zichzelf met dit project denderend in de kunstwereld.
 
In 2007 werd Calle gekozen om Frankrijk te vertegenwoordigen tijdens de 52e editie van de Biënnale in Venetië. Het project dat ze hiervoor maakte, heette Prenez soin de vous – oftewel: Zorg goed voor jezelf. Dit idee ontstond doordat ze via een mail werd gedumpt door haar ex. Hij sloot af met de zin: “Prenez soin de vous”. Dit bericht kwam voor haar binnen als een donderslag, omdat ze het niet zag aankomen. Vervolgens vroeg de kunstenaar aan 107 vrouwen of zij zouden willen reageren op het bericht van haar ex. Dit gebeurde in een vorm van analyseren, interpreteren, zingen en dansen. Dit kunstwerk behoort tot op de dag van vandaag nog bij een van de topwerken die er zijn geëxposeerd op de Biënnale.
Meer weten over Sophie Calle? Klik dan hier!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish