Sunday Scroll #141: Wie is Marjan van Aubel?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Marjan van Aubel.

Marjan van Aubel is in 1985 geboren in Bergen op Zoom. Van jongs af aan had ze al een voorliefde voor wetenschap, misschien komt dit doordat haar vader en zus natuur- en scheikunde studeerden. Later onderzocht Van Aubel hoe natuurlijke energie sociaal, cultureel en humanitair ontwerp kan verbeteren. Het boek The Solar Revolution van Steve McKevitt en Anthony J. Ryan was baanbrekend voor haar carrière.

Van Aubel is een bekroonde zonne-ontwerper wiens innovatieve praktijk zich uitspreid over de thema’s duurzaamheid, design en technologie. Met haar ontwerpen – die ze in samenwerking met wetenschappers, ingenieurs en instellingen zoals ECN, Het Dutch Energy Centre en Swarovski maakt – verwerkt ze zonne-energie in het dagelijks leven. Zo werkt ze aan het bevorderen van efficiënte energieën door middel van intelligent design.
Ze streeft ernaar om onze huidige relatie met zonnetechnologie opnieuw te definiëren en de overgang naar alomtegenwoordigheid te versnellen.

In 2017 riep Swarovski Van Aubel uit tot Designer van de Toekomst – en in 2016 ontving ze de WIRED’s Innovation Award. Inmiddels heeft ze de handen ineen geslagen met de Nederlandse modeontwerper Pauline van Dongen. Zij hebben hun disciplines bijeen gelegd om samen te werken tijdens de Solar Biënnale 2022. De Solar Biënnale presenteert een nieuw perspectief op energie van de zon. De Solar Movement heeft als doel om zonne-energie onderdeel te laten worden van onze cultuur.

Meer weten over Marjan van Aubel? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish