Sunday Scroll #142: Wie is Franscesca Woodman?

-

Pas op: Dit artikel bevat heftige onderwerpen.

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Francesca Woodman.

Francesca Woodman staat er vooral om bekend door het fotograferen van zichzelf. Ze fotografeert zichzelf vaak naakt of halfnaakt waarin ze half verborgen of verduisterd te zien is. Ze gebruikte hierbij meubels of langzame belichting die haar figuur doen vervagen tot een spookachtig tafereel. Het zijn mooie, maar ook ergens licht verontrustende beelden die vluchtig lijken en het gevoel van tijdloos weergeven.

Francesca Woodman is geboren in Denver, Colorado in 1958. Ze raakte voor het eerst in aanmerking met fotografie toen ze in haar tienerjaren op een kostschool zat. Ze maakte in die tijd meer dan 800 foto’s.

Ze groeide op in een artistieke omgeving. Haar vader was schilder en fotograaf en gaf ook fotografieles op de universiteit. Haar moeder was keramist en beeldhouwer. Er kwamen vaak bekende kunstenaars bij haar over de vloer. Veel van Woodmans foto’s zijn gemaakt in Florence, Italië waar zij verbleven tijdens de zomervakanties. Zo hebben Surrealistische kunstenaars zoals Man Ray en Claude Cahun haar geïnspireerd, dit is vaak terug te zien in haar werken. Ze studeerde aan de Rhode Island School of Design.

Haar carrière was helaas van te kort duur. Francesca leed aan zware depressies. Ze verhuisde in 1979 naar New York maar na een mislukte relatie pleegde ze op haar tweeëntwintigjarige leeftijd zelfmoord. De prachtige creaties van Francesca zullen vooral altijd leven in de kunstwereld.

Wie zou jij graag terug willen zien in onze SundayScroll? Laat het ons weten via thetittymag@gmail.com!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish