Sunday Scroll #142: Wie is Franscesca Woodman?

Pas op: Dit artikel bevat heftige onderwerpen.

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Francesca Woodman.

Francesca Woodman staat er vooral om bekend door het fotograferen van zichzelf. Ze fotografeert zichzelf vaak naakt of halfnaakt waarin ze half verborgen of verduisterd te zien is. Ze gebruikte hierbij meubels of langzame belichting die haar figuur doen vervagen tot een spookachtig tafereel. Het zijn mooie, maar ook ergens licht verontrustende beelden die vluchtig lijken en het gevoel van tijdloos weergeven.

Francesca Woodman is geboren in Denver, Colorado in 1958. Ze raakte voor het eerst in aanmerking met fotografie toen ze in haar tienerjaren op een kostschool zat. Ze maakte in die tijd meer dan 800 foto’s.

Ze groeide op in een artistieke omgeving. Haar vader was schilder en fotograaf en gaf ook fotografieles op de universiteit. Haar moeder was keramist en beeldhouwer. Er kwamen vaak bekende kunstenaars bij haar over de vloer. Veel van Woodmans foto’s zijn gemaakt in Florence, Italië waar zij verbleven tijdens de zomervakanties. Zo hebben Surrealistische kunstenaars zoals Man Ray en Claude Cahun haar geïnspireerd, dit is vaak terug te zien in haar werken. Ze studeerde aan de Rhode Island School of Design.

Haar carrière was helaas van te kort duur. Francesca leed aan zware depressies. Ze verhuisde in 1979 naar New York maar na een mislukte relatie pleegde ze op haar tweeëntwintigjarige leeftijd zelfmoord. De prachtige creaties van Francesca zullen vooral altijd leven in de kunstwereld.

Wie zou jij graag terug willen zien in onze SundayScroll? Laat het ons weten via thetittymag@gmail.com!

Gerelateerd

TITTYMAG ARG SHIRT IS TERUG!

Na drie jaar is het eindelijk weer zover: ons iconische “TittyMag” T-shirt is terug!  In samenwerking met de getalenteerde illustrator Lotte Gielen hebben we een herzien design van ons favoriete shirt uitgebracht. Dit shirt is meer dan zomaar een kledingstuk. Het is draagbare kunst! En een viering van de vrouw!

Lees meer »

Scroll #7: Wie is Iris van Herpen?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal waar mode niet alleen een kledingstuk is, maar een grenzeloze kunstvorm. Een visionair modeontwerpster die de grenzen van wat mogelijk is, in de haute couture

Lees meer »

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?