Sunday Scroll #144: Judy Chicago

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. Deze week: Judy Chicago.

Judy Cohen is geboren op 20 juli 1939 in Chicago, Illinois. Op haar derde begon Judy te tekenen. Haar liefde voor kunst begon door haar moeder. Toen ze vijf was zweerde Judy dat ze niks anders ging maken dan kunst. Jaren later heeft ze op het kunstinstituut van Chicago lessen gevolgd en is later naar de Universiteit van Californië, Los Angeles gegaan.

Vanuit haar opvoeding thuis heeft ze liberale ideeën meegekregen, omdat haar ouders Marxisten waren en ze het belangrijk vonden om vrouwenrechten mee te nemen in de opvoeding van hun kinderen. Judy moest later leren dat lang niet iedereen zo dacht in die tijd.

De feministische opvoeding kon je terugzien in haar kunst. Toentertijd werd het heel erg afgekeurd en weggeschoven. Toxic masculinity, vrouwelijke helden en geboortes zijn een paar van de vele controversiële onderwerpen die ze in haar werk liet zien. Haar bekendste werk The Dinner Party kwam in 1979 uit. De driehoekige lange eettafel gedekt voor 39 vrouwelijke helden om de vrouwen in de geschiedenis te vieren. Samen met een heleboel vrijwilligers heeft ze het voor elkaar gekregen om dit af te maken. Traditionele kunsten die voor vrouwen waren labeled zoals; borduren, keramiekkunst en naaien werden hierin verwerkt.

In 1970 richtte Judy het eerste Feministische Kunstprogramma op in de California State University. Dit deed ze omdat ze geloofde dat er meer focus gelegd moest worden op vrouwelijke kunststudenten. Dit deed ze later samen met Miriam Schapiro. In 1972 hebben zij en hun studenten een verlaten gebouw omgebouwd in een huis vol met ervaringen van vrouwen, Womanhouse.

Tijden veranderden en de maatschappij veranderde mee. Mensen begonnen haar werk te waarderen voor hoe right-on-the-point het was en noemt haar the founding mother of feminist art. Judy gebruikt een heleboel verschillende technieken, omdat ze, zoals ze zelf zegt, zich anders dood zou vervelen. Haar grootste motivatie is haar brandende passie voor kunst.

Tegenwoordig werkt ze samen met haar man, Donald Woodman. Ze schrijft boeken en geeft ze zo nu-en-dan lessen in kunst. En dat allemaal op 82-jarige leeftijd!

Judy en haar tegenwoordige kunst volgen? Volg haar op instagram!

 

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish