Sunday Scroll #144: Judy Chicago

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. Deze week: Judy Chicago.

Judy Cohen is geboren op 20 juli 1939 in Chicago, Illinois. Op haar derde begon Judy te tekenen. Haar liefde voor kunst begon door haar moeder. Toen ze vijf was zweerde Judy dat ze niks anders ging maken dan kunst. Jaren later heeft ze op het kunstinstituut van Chicago lessen gevolgd en is later naar de Universiteit van Californië, Los Angeles gegaan.

Vanuit haar opvoeding thuis heeft ze liberale ideeën meegekregen, omdat haar ouders Marxisten waren en ze het belangrijk vonden om vrouwenrechten mee te nemen in de opvoeding van hun kinderen. Judy moest later leren dat lang niet iedereen zo dacht in die tijd.

De feministische opvoeding kon je terugzien in haar kunst. Toentertijd werd het heel erg afgekeurd en weggeschoven. Toxic masculinity, vrouwelijke helden en geboortes zijn een paar van de vele controversiële onderwerpen die ze in haar werk liet zien. Haar bekendste werk The Dinner Party kwam in 1979 uit. De driehoekige lange eettafel gedekt voor 39 vrouwelijke helden om de vrouwen in de geschiedenis te vieren. Samen met een heleboel vrijwilligers heeft ze het voor elkaar gekregen om dit af te maken. Traditionele kunsten die voor vrouwen waren labeled zoals; borduren, keramiekkunst en naaien werden hierin verwerkt.

In 1970 richtte Judy het eerste Feministische Kunstprogramma op in de California State University. Dit deed ze omdat ze geloofde dat er meer focus gelegd moest worden op vrouwelijke kunststudenten. Dit deed ze later samen met Miriam Schapiro. In 1972 hebben zij en hun studenten een verlaten gebouw omgebouwd in een huis vol met ervaringen van vrouwen, Womanhouse.

Tijden veranderden en de maatschappij veranderde mee. Mensen begonnen haar werk te waarderen voor hoe right-on-the-point het was en noemt haar the founding mother of feminist art. Judy gebruikt een heleboel verschillende technieken, omdat ze, zoals ze zelf zegt, zich anders dood zou vervelen. Haar grootste motivatie is haar brandende passie voor kunst.

Tegenwoordig werkt ze samen met haar man, Donald Woodman. Ze schrijft boeken en geeft ze zo nu-en-dan lessen in kunst. En dat allemaal op 82-jarige leeftijd!

Judy en haar tegenwoordige kunst volgen? Volg haar op instagram!

 

 

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?