Sunday scroll #145: Annemarie van Haeringen

-

Annemarie van Haeringen is in 1959  geboren in Haarlem. Als kind tekende zij de vele dieren die in haar ouderlijk huis leefde. In Tilburg volgde de lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid waarna ze op de Gerrit Rietveld Academie het hoofdvak Illustratie volgde. Op de academie kreeg ze haar eerste illustratieopdrachten. Al snel verschenen er eigen prentenboeken waarvan er vele bekroond zijn. Als een van de weinige illustratoren won ze maar liefst drie maal het Gouden Penseel, met MalmokDe prinses met de lange haren en Beer is op Vlinder. Voor het Kunstmuseum Den Haag maakte ze een prentenboek over beeldhouwkunst: De koningin die niet kon kiezen en een boek over Coco Chanel: Coco of het kleine zwarte jurkje en voor het Stedelijk Amsterdam: De parkiet, de zeemeermin en de slak, bij een tentoonstelling van de papierknipsels van Matissse. Haar interesse in andere culturen is onder andere terug te vinden in Het begin van de zeeEn toen, Sheherazade, en toen? (tekst van Imme Dros) en De dag waarop de draak verdween.

Duik in de wereld van Beer is op vlinder, Kleine Ezel en Olifantje en bewonder de originele illustraties van één van de meest bekroonde Nederlandse illustratoren: Annemarie van Haeringen. Niet alleen leuk voor kinderen!

In het Allard Pierson vind je een thematische selectie van haar tekeningen, die zich kenmerken door een heel eigen gevoel voor kleur, lijn, compositie en expressie en geliefd zijn bij kinderen én hun (groot)ouders.

Fascinatie voor dieren
Als kind tekende zij de vele dieren die haar ouderlijk huis bevolkten, tijdens haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie waren het die in Artis. Van Haeringens fascinatie voor dieren is nooit verdwenen. Zo figureren onder meer olifanten, ezels en haar twee eigen geiten geregeld in haar werk. Ook sprookjesachtige figuren als draken en monsters komen veel voor. In de tentoonstelling is – aan de hand van elf verschillende thema’s – het maakproces en de ontwikkeling van deze geliefde karakters te zien.

Kinderen kunnen in de tentoonstelling op zoek naar alle, ook verstopte, tekeningen van olifanten.

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Previous articleVoel jij je thuis?
Next articleTitty Talk X Art Utrecht

Recent comments

DutchEnglish