Sunday Scroll #147: Wie is Ata Kandó?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Ata Kandó.

Ata Kandó was een Nederlandse fotografe met een Hongaarse afkomst. Ata was geboren op 17 september 1913, in Boedapest. Ze is 103 jaar geworden ze overleed in haar woonplaats Bergen. Kandó is een van topfotografen uit de collectie van het Nederlands fotomuseum.

In 2016 was er een overzichtstentoonstelling te zien: Ata Kandó. I shall use my time. Dat was een citaat van haar favoriete schrijver Jack London. Het citaat was zeker van toepassing op haar eigen leven. Ato Kandó bleef altijd actief binnen projecten rondom haar werk. Iedereen die met haar het werk wilde bespreken was altijd van harte welkom in haar woning in Bergen. Ze verwenden haar gasten met Hongaarse hapjes.

Ata Kandó ging naar de kunstopleiding en in de leer bij fotograaf Jószef Pécsi. Toen ze trouwde met Gyula in de jaren dertig verbleef ze met hem in Parijs. Tijdens de oorlogsjaren waren ze beide actief in het verzet onder meer door het vervalsen van uiteenlopende officiële documenten.

Na het hebben van drie kinderen besloot Gyula terug te gaan naar Hongarije en kwam Ata Kandó er helemaal alleen voor te staan. Het was niet makkelijk, maar in 1950 ontmoette ze haar nieuwe liefde en fotograaf Ed van der Elsken. Vier jaar later verhuisde ze naar Amsterdam en trouwde ze met hem. Ze bleef jaarlijks op en neer reizen naar Parijs voor modereportages.

Vanaf 1961 was Ata Kandó actief in het foto-onderwijs, hier had ze opmerkelijke leerlingen zoals Koen Wessing en Ad van Denderen. Naast foto-onderwijs maakte ze reizen naar het Amazonegebied en werd medeoprichtster van de werkgroep Indianen Zuid-Amerika, met de tentoonstelling hoopte ze dat uitroeiing van de geïsoleerde levende stam zou worden voorkomen.

Wie zou jij graag terug willen zien in onze SundayScroll? Laat het ons weten via thetittymag@gmail.com

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish