Sunday scroll: #155 Wie is Suzanne Perlman?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. Deze week: Suzanne Perlman

Suzanne Perlman (18 oktober 1922- 2 augustus 2020) was een Hongaars-Nederlandse beeldend kunstenaar die bekend stond om haar expressionistische portretten en landschapschilderijen. Ze hield ervan om veel kleurgebruik te verwerken in haar schilderijen over Curaçao.

 Ze groeide op in een Hongaars-joods gezin dat in Boedapest woonde. Als kind ontwikkelde ze een liefde voor kunst, ze hielp haar ouders vaak in hun kunst- en antiekgalerij, ze catalogiseerde een verzameling van museumpostkaarten met werken van kunstenaar zoals Valázquez, Goya en Matisse. Zo zei Suzanne over hun werk: “De opwinding van de werkelijke sensuele penseelstreek ongelooflijk was.”

Perlman had het specifieke gevoel van de plek vastleggen terwijl ze niks van haar expressionistische vleugje vermindert.  Ze begon met het schilderen van arme straatverkopers, dominospelers op straat, rituele dansers in portretten die tegelijk meelevend en scherpzinnig zijn, maar waarvan de donkerde trekken genuanceerde uitstraling van het interieur articuleren. Perlman is erg gepassioneerd over de dynamiek van de onnavolgbare penseelstreek, die jouw stem, jouw handtekening is. “Dit is echt een menselijke stem van stille contemplatie, doordrenkt met een gevoel van tragedie.”

Perlman woonde in 1940 in Rotterdam samen met haar man Henri Perlman. Vlak voor de invasie van de Duitsers ontsnapten ze. Ze sprongen op een passerende Oriënt Express-trein die hun richting Bordeaux bracht waar ze op het laatste schip die Europa verliet stapte die hen naar Curaçao bracht. Ze woonde in de hoofdstad Willemstad waar ze jarenlang hun eigen kunst- en antiekwinkel hadden.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish