Sunday Scroll #156: Wie is Irma Boom?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Irma Boom.

Irma Boom is in 1960 geboren in Lochem. Ze studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. Toen ze daar begon ambieerde ze een carrière als kunstschilder, maar dat liep anders. Na haar studie werkte ze bij de Staatsdrukkerij in Den Haag en in 1991 begon ze voor zichzelf. Irma Boom is bevlogen boekontwerper en heeft sinds de oprichting van Irma Boom Office honderden bijzondere boeken gemaakt. Naast boeken ontwerpt ze ook logo’s en complete huisstijlen, waaronder die van het Rijksmuseum.

In 1990 brak Boom door met haar ontwerp voor het jubileumboek van de Steenkolen Handels-Vereeniging (SHV). Opdrachtgever Paul Fentener van Vlissingen, CEO van SHV, wist kunsthistoricus Johan Pijnappel en Irma precies de juiste opdracht te geven: “make something unusual”. Het boek dat in 2.136 pagina’s de geschiedenis van het bedrijf ontvouwt is uniek in vele opzichten. Zo heeft het geen paginanummers, inhoudsopgave of index, waarmee ze de lezer aanmoedigt het niet-lineair te lezen. Deze structuur is gebaseerd op die van het internet. Boom zette met deze publicatie de toon voor haar uiterst experimentele ontwerppraktijk waarbij het uitdagen van de conventies van het boek een constante is gebleken.

Naar eigen zeggen is Boom niet altijd de makkelijkste om mee te werken. Ze vereist totale vrijheid en laat zich niet begrenzen door (on)mogelijkheden, waardoor ze er vaak een haat-liefdeverhouding op na houdt met drukkers en binders. Ze heeft uitzonderlijke ideeën, maar zolang ze goed zijn en ze dat kan beargumenteren, vindt ze altijd wel een weg. Zo heeft ze voor Chanel een boek ontworpen ter ere van Chanel N°5 zonder ook maar een druppel inkt te gebruiken. Net als het wereldberoemde parfum is het boek aanwezig, maar ‘onzichtbaar’.

Hoewel steeds meer ontwerpers het zwaartepunt van hun praktijk verplaatsen naar digitale omgevingen, werkt Boom nog steeds analoog. Ze is ervan overtuigd dat het boek het meest stabiele medium is, en dat deze nooit vervangen zou kunnen worden door een online bestand. Haar boeken zijn dan ook veel meer dan slechts informatiedrager; ze ziet het boek als een totaalobject waarin vorm en inhoud nauw verbonden zijn.

Boom won talloze nationale en internationale prijzen, waaronder de Gutenberg Prijs, de Johannes Vermeer Prijs en de Amsterdamprijs. In 2018 werd ze uitgenodigd door het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) voor het artist-in-residence programma. Met veel plezier onderzocht Boom in de oude Italiaanse bibliotheken het boek als fenomeen en de toekomst ervan. Vier jaar later werd ze uitgenodigd een expositie te houden in de Vaticaanse Bibliotheek. BOOK! BOOM! is van 18 november 2022 tot 25 februari 2023 te bezoeken.Meer weten over Irma Boom? Volg haar dan zeker op Instagram!

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish