Sunday Scroll #156: Wie is Irma Boom?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Irma Boom.

Irma Boom is in 1960 geboren in Lochem. Ze studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. Toen ze daar begon ambieerde ze een carrière als kunstschilder, maar dat liep anders. Na haar studie werkte ze bij de Staatsdrukkerij in Den Haag en in 1991 begon ze voor zichzelf. Irma Boom is bevlogen boekontwerper en heeft sinds de oprichting van Irma Boom Office honderden bijzondere boeken gemaakt. Naast boeken ontwerpt ze ook logo’s en complete huisstijlen, waaronder die van het Rijksmuseum.

In 1990 brak Boom door met haar ontwerp voor het jubileumboek van de Steenkolen Handels-Vereeniging (SHV). Opdrachtgever Paul Fentener van Vlissingen, CEO van SHV, wist kunsthistoricus Johan Pijnappel en Irma precies de juiste opdracht te geven: “make something unusual”. Het boek dat in 2.136 pagina’s de geschiedenis van het bedrijf ontvouwt is uniek in vele opzichten. Zo heeft het geen paginanummers, inhoudsopgave of index, waarmee ze de lezer aanmoedigt het niet-lineair te lezen. Deze structuur is gebaseerd op die van het internet. Boom zette met deze publicatie de toon voor haar uiterst experimentele ontwerppraktijk waarbij het uitdagen van de conventies van het boek een constante is gebleken.

Naar eigen zeggen is Boom niet altijd de makkelijkste om mee te werken. Ze vereist totale vrijheid en laat zich niet begrenzen door (on)mogelijkheden, waardoor ze er vaak een haat-liefdeverhouding op na houdt met drukkers en binders. Ze heeft uitzonderlijke ideeën, maar zolang ze goed zijn en ze dat kan beargumenteren, vindt ze altijd wel een weg. Zo heeft ze voor Chanel een boek ontworpen ter ere van Chanel N°5 zonder ook maar een druppel inkt te gebruiken. Net als het wereldberoemde parfum is het boek aanwezig, maar ‘onzichtbaar’.

Hoewel steeds meer ontwerpers het zwaartepunt van hun praktijk verplaatsen naar digitale omgevingen, werkt Boom nog steeds analoog. Ze is ervan overtuigd dat het boek het meest stabiele medium is, en dat deze nooit vervangen zou kunnen worden door een online bestand. Haar boeken zijn dan ook veel meer dan slechts informatiedrager; ze ziet het boek als een totaalobject waarin vorm en inhoud nauw verbonden zijn.

Boom won talloze nationale en internationale prijzen, waaronder de Gutenberg Prijs, de Johannes Vermeer Prijs en de Amsterdamprijs. In 2018 werd ze uitgenodigd door het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) voor het artist-in-residence programma. Met veel plezier onderzocht Boom in de oude Italiaanse bibliotheken het boek als fenomeen en de toekomst ervan. Vier jaar later werd ze uitgenodigd een expositie te houden in de Vaticaanse Bibliotheek. BOOK! BOOM! is van 18 november 2022 tot 25 februari 2023 te bezoeken.



Meer weten over Irma Boom? Volg haar dan zeker op Instagram!

 

Gerelateerd

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?