Sunday Scroll #160: Wie is Marlou Fernanda?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een ​​vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de zondag Scroll ook hier naartoe. Deze week met multidisciplinair kunstenaar Marlou Fernanda. 

Marlou Fernanda werd in 1996 geboren en groeide op in Rotterdam, Nederland. Ze verhuisde vaak in haar jeugd, maar eenmaal in Rotterdam voelde ze zich pas echt thuis. In deze stad leerde Marlou veel over haar eigen Braziliaanse Curaçaose cultuur maar ze liet zich vooral verwonderen door de culturen om haar heen. De kunstenaar werd vroeger bestempeld als een ‘onhandelbaar kind’, maar vanuit hier ging ze tekenen. Gevoelens van verdriet, frustratie en woede kon ze kwijt in haar tekenwerken. Marlou leerde in deze fase van haar leven om haar gevoelens om te zetten in kunst. 

Op het Grafisch Lyceum Rotterdam vond Marlou de basis voor haar creativiteit. Op deze opleiding leerde ze de basisvaardigheden die ze tot de dag van vandaag nog steeds toepast in haar kunst. 

De kunstwerken van Marlou zijn erg levendig en sprekend. Haar creativiteit kan ze kwijt op zowel het grote doek als op iets kleins en intiems. Marlou is een multidisciplinaire kunstenaar, ze houdt zich voornamelijk bezig met; schilderen, performancekunst en decorontwerp. 

In 2018 verhuisde Marlou met haar twee zussen en haar moeder naar het geboorteland van haar moeder, Curaçao. Hier raakte de kunstenaar gepassioneerd over schilderen. Het creatieve brein van Marlou was constant aan het werk. Marlou was van zonsopgang tot zonsondergang te vinden in haar atelier. Nadat Marlou naar Curaçao is geweest verhuisde ze naar Amsterdam. Marlou woont en werkt momenteel in haar studio/appartement in Amsterdam.

In het begin van haar carrière schilderde Fernanda gezichten van anderen, deze gezichten stonden centraal in haar werk. Later ging de kunstenaar ook haar eigen gezicht schilderen. Ze koos bewust voor de linkerkant van haar gezicht; haar imperfecte kant en daardoor meest persoonlijke kant. Dit leerde haar zichzelf te accepteren. Het werd een versie van Marlou Fernanda, een personage genaamd Nu-Nu. Om Marlou zelf te behoeden voor pijn, plaatst ze Nu-nu op de voorgrond.

Tegenwoordig maakt Marlou zich los van Nu-Nu en slaat ze haar eigen weg in. Ze focust nu voornamelijk op abstracte kunst. In deze vorm van kunst ervaart zij vrijheid en kan ze zich loskoppelen van de werkelijkheid. 

Marlou heeft werk tentoongesteld in Museum Boijmans van Beuningen, Foam en HAMA Gallery. Ze werd in 2020 door de British Fashion Council genomineerd tot NEW WAVE: Creative for 2020- dit is een lijst met vijftig meest innovatieve en inspirerende jonge talenten over de hele wereld. In 2021 werd ze door Vogue Nederland uitgeroepen als The Creative To Watch. 

Wil jij graag Marlou Fernanda´s  creatieve werk zien? Check dan zeker de expositie ‘Spiritual Urgency’ out! Tot met 10 april 2023 is haar werk te zien in het Stedelijk museum Schiedam.

Meer weten over Marlou Fernanda? Volg haar dan zeker op Instagram!

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?