Sunday Scroll #160: Wie is Marlou Fernanda?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een ​​vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de zondag Scroll ook hier naartoe. Deze week met multidisciplinair kunstenaar Marlou Fernanda. 

Marlou Fernanda werd in 1996 geboren en groeide op in Rotterdam, Nederland. Ze verhuisde vaak in haar jeugd, maar eenmaal in Rotterdam voelde ze zich pas echt thuis. In deze stad leerde Marlou veel over haar eigen Braziliaanse Curaçaose cultuur maar ze liet zich vooral verwonderen door de culturen om haar heen. De kunstenaar werd vroeger bestempeld als een ‘onhandelbaar kind’, maar vanuit hier ging ze tekenen. Gevoelens van verdriet, frustratie en woede kon ze kwijt in haar tekenwerken. Marlou leerde in deze fase van haar leven om haar gevoelens om te zetten in kunst. 

Op het Grafisch Lyceum Rotterdam vond Marlou de basis voor haar creativiteit. Op deze opleiding leerde ze de basisvaardigheden die ze tot de dag van vandaag nog steeds toepast in haar kunst. 

De kunstwerken van Marlou zijn erg levendig en sprekend. Haar creativiteit kan ze kwijt op zowel het grote doek als op iets kleins en intiems. Marlou is een multidisciplinaire kunstenaar, ze houdt zich voornamelijk bezig met; schilderen, performancekunst en decorontwerp. 

In 2018 verhuisde Marlou met haar twee zussen en haar moeder naar het geboorteland van haar moeder, Curaçao. Hier raakte de kunstenaar gepassioneerd over schilderen. Het creatieve brein van Marlou was constant aan het werk. Marlou was van zonsopgang tot zonsondergang te vinden in haar atelier. Nadat Marlou naar Curaçao is geweest verhuisde ze naar Amsterdam. Marlou woont en werkt momenteel in haar studio/appartement in Amsterdam.

In het begin van haar carrière schilderde Fernanda gezichten van anderen, deze gezichten stonden centraal in haar werk. Later ging de kunstenaar ook haar eigen gezicht schilderen. Ze koos bewust voor de linkerkant van haar gezicht; haar imperfecte kant en daardoor meest persoonlijke kant. Dit leerde haar zichzelf te accepteren. Het werd een versie van Marlou Fernanda, een personage genaamd Nu-Nu. Om Marlou zelf te behoeden voor pijn, plaatst ze Nu-nu op de voorgrond.

Tegenwoordig maakt Marlou zich los van Nu-Nu en slaat ze haar eigen weg in. Ze focust nu voornamelijk op abstracte kunst. In deze vorm van kunst ervaart zij vrijheid en kan ze zich loskoppelen van de werkelijkheid. 

Marlou heeft werk tentoongesteld in Museum Boijmans van Beuningen, Foam en HAMA Gallery. Ze werd in 2020 door de British Fashion Council genomineerd tot NEW WAVE: Creative for 2020- dit is een lijst met vijftig meest innovatieve en inspirerende jonge talenten over de hele wereld. In 2021 werd ze door Vogue Nederland uitgeroepen als The Creative To Watch. 

Wil jij graag Marlou Fernanda´s  creatieve werk zien? Check dan zeker de expositie ‘Spiritual Urgency’ out! Tot met 10 april 2023 is haar werk te zien in het Stedelijk museum Schiedam.

Meer weten over Marlou Fernanda? Volg haar dan zeker op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish