SundayScroll #183: Wie is Johana Kroft?

-

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week een multidisciplinair, die niet bang is om de grenzen van diverse kunstdisciplines te verleggen. Inmiddels is haar kunst te zien over de hele wereld, heeft ze samen met haar man haar eigen succesvolle bedrijf, Idea& Maker, en werkt ze voor grote bedrijven en culturele instellingen over de hele wereld.

Duik mee in de magische wondere wereld van kunstenaar Johana Kroft! Dit jaar werkt Johana oa ook samen met Amsterdam Open Air (3 en 4 juni) Ze is een van de vele getalenteerde creatieven, die meehebben bepaald aan de nieuwe visuele identiteit van het populaire festival. Haar verrassende 3D kunst is de basis geweest voor het verfrissende  nieuwe imago van AOA.

 

Pastelkleurige bollen, glimmende bossen, dansende hondjes, dromerige landschappen en sappige vormen, die bijna van je beeldscherm afspatten. De kunst van Johana Kroft is online enorm gewild, maar ook in de offline wereld staan grote musea, bekende merken en internationale tentoonstellingen voor haar in de rij. 

Haar aantrekkelijke en smakelijke kunst is niet alleen prettig prikkelend voor het oog, maar is altijd qua verhaal en constructie gelaagd doordacht. Zo zien we dat de kunstenaar niet bang is om met verschillende technieken te experimenteren of juist te combineren. Zo maakt ze illustraties,motion design video’s, maar ook is het werken met AI software een van haar recente favorieten. Haar werken zijn gemaakt in zowel 2D als 3D. Door te blijven combineren met die verschillende vormen en surrealistische achtergronden probeert Kroft haar publiek te verleiden deze dromerige wereld in te stappen.

Deze creatieve ontdekkingsreis en zichzelf ontwikkelen hierin is ook voor haar een belangrijk onderdeel van haar eigen inspiratie en maakproces . 

De wereldreiziger Johana heeft in plekken als Engeland, China, Nederland, Amerika gewerkt en gewoond, maar komt van oorsprong uit Tsjechië. En nu heeft ze haar perfecte plekje gevonden in Brooklyn, New York. Hier heeft ze samen met haar man, Maxim Kroft, haar krachten gebundeld. Zo werken ze samen aan grote uiteenlopende projecten voor bekende merken als Nike, Apple, Microsoft en Dior.

En dat terwijl het allemaal ruim tien jaar geleden begon met het maken van eenvoudige composities van haar hondje. Tijdens haar werk als graphic designer begon er iets te knagen. En die groter wordende passie ontwikkelde zich al snel door in het maken van hele werelden in 3D. Het witte hondje Panda is overigens nog steeds haar grote muze en komt veel terug in alles wat ze maakt.

Ze begon haar betoverende kunstlandschappen langzamerhand meer en meer te delen op social media en haar kleurrijke kunst kreeg al snel veel wereldwijde bekendheid. Ze werd gevraagd om te exposeren op grote kunstbeurzen als NFT in New York in 2022 en ART Basel in Miami in 2022. 

Wil je meer weten over Johana Kroft. Volg haar op instagram! 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish