Sunday scroll #187: Wie is Anohni

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week met de visuele kunstenaar en zanger Anohni (1971)!

Anohni, voorheen bekend als Antony Hegarty, is muzikant, beeldend kunstenaar en theaterregisseur. Ze staat erom bekend in haar werk, zichzelf en het publiek te stimuleren om niet weg te draaien van de maatschappelijke en ecologische problemen, die we zelf als mensen hebben veroorzaakt. 

Zo confronteert ze haar publiek en moedigt ze ze aan om ‘het ongemak te omarmen’. Anohni is niet bang zich uit te spreken over actuele en maatschappelijke onderwerpen. Zo strijdt ze voor meer gelijkwaardigheid en minder patriarchale vormen van bestuur. 

Anohni werd in 1971 geboren in Engeland, vanaf haar zevende woonde ze  even kort in Amsterdam en ze beschrijft deze periode als bevrijdend, vanwege de liberale Nederlandse manier van denken. Na drie jaar verruilde ze Amsterdam voor een nieuw leven in de Verenigde Staten. 

In 1990 vertrok Anohni naar New York omdat zij hier beter geaccepteerd zou worden. Destijds identificeerde Anohni zichzelf als homoseksuele man en androgyn. In New York vond ze haar plek in het uitbundige vrije nachtleven,  waarin queer  rechten een belangrijke rol speelden. In deze tijd richtte Anohni ook het cabaret theatergezelschap Blacklips op, samen met Johanna Constantine (1760-1859). Anohni schreef musicals, acteerde in experimentele toneelstukken en verzorgde muzikale intermezzo’s in de programma’s van de Blacklips.

In 2000 verscheen haar eerste album Antony and the Johnsons, en kreeg zij een platencontract aangeboden bij Durtro. Vanaf toen ging het hard met haar muziekcarriere. In 2012 kwam het livealbum Cut the World uit. In de videoclip bij het titelnummer spelen onder anderen de Nederlandse actrice Carice van Houten (1976) en performance kunstenaar Marina Abramović (1946) een prominente rol. Van Houten en Anohni namen ook een duet op, genaamd “Particle of Light”.

De kunstenaar maakt met haar kunst op diverse manieren impact en wil voor continue verandering zorgen. Haar single, 4 Degrees, bracht ze uit in de avond voor de VN-conferentie over klimaatverandering in Parijs. En het album Hopeless werd zelfs opgenomen in de jaarlijsten van The Guardian en The New York Times.

In 2016 werd Anohni ook genomineerd voor een Oscar voor ‘best original song’ met het nummer “Manta Ray“. Echter besloot ze om het evenement te boycotten omdat ze zich niet gerespecteerd voelde als transgender. Anohni was namelijk de eerste transgender ooit genomineerd voor een Oscar, maar werd nooit uitgenodigd om te komen optreden. Aan de hand van deze gebeurtenis bespreekt Anohni in haar werk hoe het is om als transvrouw al heel haar leven te maken te hebben met afwijzingen en niet geaccepteerd worden door de maatschappij.

Anohni is op het moment  gestopt met liveoptredens, en presenteert haar werk verder in de vorm van tentoonstellingen, films, boeken en opnames. Anohni is momenteel ook te zien bij Holland Festival 2023 in Amsterdam, waar zij is uitgenodigd als associate artist en het programma Future Feninism heeft samengesteld.

 

Wil je meer weten over Anohni? Bekijk dan haar werk op Holland festival en volg haar op instagram!

Gerelateerd

How to survive goede voornemens!

Een grote tip van een ervaringsdeskundige Het is 1 januari als ik dit schrijf en ik ben net wakker geworden op een bank. Niet in m’n eigen kots en tussen de flessen gelukkig 😉 Misschien had je vandaag een andere start en werd je krokant en ergens in de middag

Lees meer »

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?