Sunday scroll #187: Wie is Anohni

Zondagen zijn niet alleen voor uren Netflixen in bed, kunstuitjes en slow mornings, maar ook voor onze wekelijkse Sunday Scroll. Hierin lichten we speciaal voor jou een vrouwelijke kunstenaar uit. Deze week met de visuele kunstenaar en zanger Anohni (1971)!

Anohni, voorheen bekend als Antony Hegarty, is muzikant, beeldend kunstenaar en theaterregisseur. Ze staat erom bekend in haar werk, zichzelf en het publiek te stimuleren om niet weg te draaien van de maatschappelijke en ecologische problemen, die we zelf als mensen hebben veroorzaakt. 

Zo confronteert ze haar publiek en moedigt ze ze aan om ‘het ongemak te omarmen’. Anohni is niet bang zich uit te spreken over actuele en maatschappelijke onderwerpen. Zo strijdt ze voor meer gelijkwaardigheid en minder patriarchale vormen van bestuur. 

Anohni werd in 1971 geboren in Engeland, vanaf haar zevende woonde ze  even kort in Amsterdam en ze beschrijft deze periode als bevrijdend, vanwege de liberale Nederlandse manier van denken. Na drie jaar verruilde ze Amsterdam voor een nieuw leven in de Verenigde Staten. 

In 1990 vertrok Anohni naar New York omdat zij hier beter geaccepteerd zou worden. Destijds identificeerde Anohni zichzelf als homoseksuele man en androgyn. In New York vond ze haar plek in het uitbundige vrije nachtleven,  waarin queer  rechten een belangrijke rol speelden. In deze tijd richtte Anohni ook het cabaret theatergezelschap Blacklips op, samen met Johanna Constantine (1760-1859). Anohni schreef musicals, acteerde in experimentele toneelstukken en verzorgde muzikale intermezzo’s in de programma’s van de Blacklips.

In 2000 verscheen haar eerste album Antony and the Johnsons, en kreeg zij een platencontract aangeboden bij Durtro. Vanaf toen ging het hard met haar muziekcarriere. In 2012 kwam het livealbum Cut the World uit. In de videoclip bij het titelnummer spelen onder anderen de Nederlandse actrice Carice van Houten (1976) en performance kunstenaar Marina Abramović (1946) een prominente rol. Van Houten en Anohni namen ook een duet op, genaamd “Particle of Light”.

De kunstenaar maakt met haar kunst op diverse manieren impact en wil voor continue verandering zorgen. Haar single, 4 Degrees, bracht ze uit in de avond voor de VN-conferentie over klimaatverandering in Parijs. En het album Hopeless werd zelfs opgenomen in de jaarlijsten van The Guardian en The New York Times.

In 2016 werd Anohni ook genomineerd voor een Oscar voor ‘best original song’ met het nummer “Manta Ray“. Echter besloot ze om het evenement te boycotten omdat ze zich niet gerespecteerd voelde als transgender. Anohni was namelijk de eerste transgender ooit genomineerd voor een Oscar, maar werd nooit uitgenodigd om te komen optreden. Aan de hand van deze gebeurtenis bespreekt Anohni in haar werk hoe het is om als transvrouw al heel haar leven te maken te hebben met afwijzingen en niet geaccepteerd worden door de maatschappij.

Anohni is op het moment  gestopt met liveoptredens, en presenteert haar werk verder in de vorm van tentoonstellingen, films, boeken en opnames. Anohni is momenteel ook te zien bij Holland Festival 2023 in Amsterdam, waar zij is uitgenodigd als associate artist en het programma Future Feninism heeft samengesteld.

 

Wil je meer weten over Anohni? Bekijk dan haar werk op Holland festival en volg haar op instagram!

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?