Sunday Scroll #38: Wie is Jordan Casteel?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe! In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf.  Deze keer lichten we het werk uit van Jordan Casteel. 

Twee kinderen gekleed in winterjassen met dezelfde muts op. Samen in slaap gevallen op de schoot van hun ouder, die een arm om hen heen heeft. Terwijl ze in de New Yorkse metro zitten. een zwarte jongen met een scheur in zijn broek, die zit op zijn skateboard terwijl hij je recht aankijkt. Kunstenaar Jordaan Casteel zet graag de realiteit en kleine momenten op haar canvas. Maar wie is ze eigenlijk?

Jordan Casteel is een Amerikaanse schilder, die figuratieve kunst maakt. Ze studeerde af aan Agnes Scott College in Decatur, Georgia. Daarna vertrok ze naar Yale om haar master te halen in Fine Arts in Painting and Printmaking. Ze bleef in New York City wonen om verder te gaan met schilderen. In de zomer van 2014 had ze haar eerste solo expositie, genaamd Invisible Man. Haar show bestond uit voornamelijk grote schilderijen van naakte zwarte mannen die in verschillende ruimtes in hun huizen zaten. Ze wilde met haar werk de balans tussen seksualiteit en sensualiteit onderzoeken, bij zowel haar modellen als bij de kijkers.

Casteel werd in haar jeugd beïnvloed door kunstenaars zoals Faith Ringgold, Jacob Lawrence en Hale Woodruff. In haar huidige werk onderzoekt ze de mensheid, seksualiteit, identiteit en subjectiviteit. Dat doet ze door voornamelijk portretten te maken van zwarte mensen, waarin ze experimenteert met kleuren en huidtinten. Het werk van Casteel ontstaat uit de foto’s die ze zelf maakt van haar modellen. Hiermee wil ze het ‘echte’ beeld laten zien van zwart zijn in Amerika. Ook wordt haar werk vaak vergeleken met Alice Neel.

Meer zien van Jordan Casteel? Check hier haar Instagram of browse door haar site.

Joran Casteel - Jared
Joran Casteel - Lean
Joran Casteel - Shirley (Spa Boutique2Go)
Joran Casteel - Tito
Joran Casteel - Twins (subway)
Joran Casteel - Twins
Joran Casteel - Within reach
Jordan Casteel - Fatima
previous arrow
next arrow

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish