SundayScroll #148: Wie is Jenny Saville?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week:  Jenny Saville.

Op 7 mei 1970 is Jenny Saville geboren in Cambridge, Londen. Na haar studie heeft ze in 1992 haar carrière gewijd aan het afbeelden van naakten, vlezige portretten van vrouwen op enorme grootte. Alsof je door een microscoop naar de mens kijkt. Gelijk na het halen van haar diploma werd ze gevraagd zich aan te sluiten bij de Young British Artists. Sinds ze hierbij zit heeft ze haar figuratief schilderen een uitdaging gegeven door tegen de sociale normen in te gaan en de grenzen van genres op te zoeken. Vragen opwekken over de maatschappelijke blik op het lichaam en haar potentie. Je kan dan ook zien dat haar werk aandacht geeft aan hoe het lichaam werd gezien door de getijden heen.

Haar werken staan bekend om de enorme canvassen met olie schilderijen van dikke vrouwen van opmerkelijke perspectieven. In haar werk probeert Jenny juist niet alles perfect te krijgen omdat dat voor haar te sentimenteel overkomt. Ze wil juist die “lelijke” beelden op het portret weergeven, zodat je al het ruwe en vlezige beeld van de persoon mee krijgt. Ze neemt inspiratie mee uit de werken van Peter Raul Rubens en de geknipte perspectieven van het kubisme. 

Na de geboorte van haar kinderen werd ze ook nog eens geïnspireerd door hun artistieke vrijheden. De manier hoe zij buiten de lijntjes kraste zonder regels of etiquettes die hen tegenhield. Dit terwijl Jenny altijd werd verteld dat er na de komst van kinderen creativiteit en inspiratie zou wegzakken. Gelukkig was dit niet het geval, Jenny heeft de manier van krassen gecombineerd met haar vlezige schetsen.

In de collectie  Young British Artists from the Saatchi collection (1997) werd het al duidelijk dat Jenny als een van de vooraanstaande schilders van haar generatie was. Veel mensen werden bekend met haar werk genaamd  Plan (1993) , waarin je een naakte, voluptueuze vrouw vanaf onder ziet. Haar lichaam die het canvas vult met een vlezige look. 

Door de jaren heen heeft Jenny’s werk in verschillende galerijen en musea over de wereld heen gestaan. Zoals in New York, Rome en Londen. Tegenwoordig woont en werkt ze 

Meer weten over Jenny Saville? Volg haar dan ook zeker op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish