Sunday Scroll #49: Wie is Merel Jansen?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe! In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf.  

De kleurrijke, realistische en plastische werken van Merel Jansen grijpen je aan.
Merel Jansen woont en werkt in Arnhem. Ze studeerde aan de ArtEZ, waar ze de opleidingen product design en fine arts deed en ze heeft nog een opleiding Textile Design aan de LUCA School of Arts gevolgd.

Merel: “De realiteit probeer ik te verheven tot het iets van waarde krijgt. Ik wil culturen en sociale figuren schilderen die een sterke, eigen, esthetische waarde en beeldtaal hebben. Ik wil schilderen zoals Grunberg over Lucian Freud zegt: met liefdevolle meedogenloosheid.

Omdat ik de kunstgeschiedenis niet wil ontkennen als schilder, streef ik in mijn werk altijd bewust naar een natuurlijke symbiose tussen die klassieke schilderkunst en het heden met de kennis en kijk op de wereld van nu.”

Haar laatste werk is een herinterpretatie van het Lam Gods. Het werk is echt nét af, de verf is zelfs nog nat. Het is een groot werk van 6 meter breed en 4 meter hoog. De heiligen in het werk zijn ingewisseld voor Oostendse badgasten. Een met olie ingesmeerde man die bier stond te drinken op de vroege ochtend werd het Godsfiguur. Maria een stuurs pubermeisje. Het lam een zwevend paard. En het vermiste paneel ‘de rechtvaardige rechters’ is op haar paneel nog steeds vermist.

Lam Gods is op BigArt te zien bij GoMulanGallery van 1 t/m 4 oktober in de Hembrug, Zaanstad.

Momenteel is Merel bezig met een project in de Abdij de Keizersberg in Leuven. De religie is hier dichtbij en er is rust om te schilderen. De monniken en het personeel waartussen ze leeft, worden de modellen voor nieuwe schilderijen.

Wil je meer zien van Merel? Volg haar op haar Instagram of bekijk haar portfolio op haar website.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish