Sunday Scroll #52: Wie is Çigdem Yüksel?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je iets meer te weten over de vrxuw achter het werk. 

Het werk van fotograaf Çigdem Yüksel is persoonlijk en raakt je. Haar portretten kijken je recht in je ziel aan. Yüksel richt haar camera op onderwerpen waar het wringt.

Tijdens haar master journalistiek ontdekte ze dat haar passie vooral bij de visuele journalistiek lag. Ze kocht een camera en besloot zich volledig op fotografie te concentreren. Nu werkt ze voornamelijk aan opdrachten voor de Volkskrant en persoonlijke, langlopende projecten.

In 2015 maakte Cigem de fotoserie: ‘No Longer Without You’, waarvoor ze vijftien leden van de moslimgemeenschap in Nederland fotografeerde. Deze personen waren confrontaties aangegaan met hun gemeenschap of familieleden over de onderwerpen seksualiteit, religie, homoseksualiteit en empowerment. Deze fotoserie resulteerde in een publiekstentoonstelling in 50 tramstations door Amsterdam.

 

 

In mei 2016 reisde ze met twee andere verslaggevers naar de Turkse stad Gaziantep om een ​​serie portretten te maken van Syrische vluchtelingenkinderen, die in textiel- en schoenenfabrieken werkten. Bij haar terugkeer won ze de prestigieuze Canon Silver Camera-prijs. De jury roemde de manier waarop haar fotoseries de westerse consumenten confronteerden met de gevolgen van onze politieke en economische keuzes.

Het laatste project van Cigdem is het onderzoek ‘Moslima’. Dit project, in samenwerking met S.P.E.A.K., is een verkennend onderzoek naar de representatie van moslima’s in de beeldbank van het ANP. De beeldvorming van moslima’s door de media wordt niet alleen bepaald door de woorden die worden gekozen, maar ook door de foto’s die hierbij worden gebruikt. Cigdem ontdekte al snel dat je als fotograaf macht hebt. De macht om bij te dragen aan de beeldvorming van de mensen die je fotografeert. Al jaren valt het haar op dat het beeld van de stille, slecht geïntegreerde gesluierde migrantenvrouw een cliché is dat telkens terugkeert in de media.
Je kunt het onderzoek hier lezen.

Ben je benieuwd naar wat Çigdem Yüksel nog meer maakt? Volg haar op Instagram of neem een kijkje op haar website!

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish