Sunday Scroll #53: Wie is Marijke de Vries?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je iets meer te weten over de vrxuw achter het werk. 

De sensuele portretten van Marijke de Vries maken je nieuwsgierig. Zijn ze abstract of figuratief?
Afgelopen week hebben we Marijke geïnterviewd over hoe inclusief de kunstwereld is, maar wat voor werk maakt Marijke zelf?
Marijke de Vries begon haar kunstpraktijk nadat ze was afgestudeerd aan de Rijksakademie. Daarna heeft ze zich een tijdje gefocust op de wereld van dans en muziek. In 2015 pakte Marijke haar beeldende kunstpraktijk weer op. Ze begon te werken met nieuw materiaal, perspex, en ontdekte de mogelijkheden van gelaagdheid en transparantie van dit materiaal. Die transparantie werd een uitgangspunt in haar verdere werk.

Muziek en dans komen nog steeds tot uitdrukking in haar huidige beeldende werk. Beweging, openheid, flow en erotiek zijn belangrijke elementen. Daarbij is ze altijd opzoek naar verbinding, zoals op dit moment tot uitdrukking komt in haar meest recente project genaamd ‘Tinder Times’. Dit project gaat over online daten, in tijden van de coronacrisis. Net als bij muziek en dans, is haar beeldende werk een drager van de expressie van passionele energie en de lyriek van het onzegbare.

In dit project, ‘Tinder Times‘, combineert Marijke een klassiek medium – schilderkunst – met een hedendaags verschijnsel: online dating met bijvoorbeeld Tinder. Het project is een artistiek onderzoek naar online daten waarbij Marijke ingaat op actuele maatschappelijke thema’s als vluchtigheid, seksuele identiteit, rolpatronen en veranderende relatievormen waarbij het ook raakt aan hedendaags feminisme. Tegelijkertijd is het een persoonlijk onderzoek waarbij de date aanleiding is voor het kunstwerk. Het maken van kunst over dit onderwerp is haar artistieke reactie op de vluchtigheid van de virtuele wereld en een manier om die te transformeren.

Ben je benieuwd naar het project? Vanaf 21 november kun je de tentoonstelling Tinder Times bewonderen in Sexyland!

Wil je meer zien van Marijke? Volg haar op Instagram of neem een kijkje op haar website!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish