Sunday Scroll #54: Wie is Lara Verheijden?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je iets meer te weten over de vrxuw achter het werk. 

Deze week presenteren we het werk van fotograaf Lara Verheijden. Je kent haar misschien van de Amsterdamse naaktkalender of de documentaire Coco.

Verheijden heeft Nederlands gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar bachelor begon ze aan de studie Fotografie aan de Kunstacademie van Den Haag. Deze heeft ze echter maar zeven maanden gevolgd, omdat ze toen kon gaan werken als casting director voor een feature film.

 
“Ik fotografeer of film altijd mensen”, zegt Verheijden. “Ik maak portretten die echt, intiem, maar wel ook esthetisch zijn; en altijd heel erg gekleurd door mijn ideeën en fantasieën over die persoon.” Thema’s die je regelmatig in haar werk terug ziet komen zijn schoonheid, sensualiteit, humor, mode, seks en vriendschap.

Daarnaast werkt de fotograaf meestal heel intuïtief. “Ik probeer niet teveel voor te bereiden of te plannen en regelen”, zegt ze. “Daar ben ik overigens ook niet goed in. Met fotografie weet ik vaak alleen wie het model is en heb ik een vaag idee over waar de shoot plaatsvindt of hoe. De locatie is meestal ondergeschikt. Tijdens de shoot kom ik er vaak pas achter wat het precies moet worden. Soms zie ik het ook pas achteraf, en dan moet de shoot opnieuw en kan ik doelgerichter werken. Ook werk ik zowel in film als fotografie het liefst met kleine teams.”

Voor haar fotografie werkt Verheijden bijna altijd samen met stylist Mark Stadman. “Ik wil het liefst alleen wij twee, het model en verder niemand in de ruimte hebben”, zegt ze. “Wel praat ik veel tijdens shoots. Ik laat mensen niet zelf allerlei bewegingen maken of dingen bedenken. Ik geef ze juist constant aanwijzingen. Ook werk ik graag herhaaldelijk met dezelfde mensen en modellen. Ik vind het leuk om mensen te volgen in hun leven.”

 
In haar films heeft Verheijden vooralsnog altijd mensen gefilmd met wie ze een sterke band had of voelde. “Dan is het filmen een soort balans tussen hetzelfde doen als altijd en er iets meer uit proberen te halen”, zegt ze.

De meest recente projecten van Lara zijn twee naaktkalenders, een Amsterdamse en een Berlijnse variant. Dit zijn alternatieve kunstkalenders met naakte mannen en vrouwen uit de desbetreffende stad. “Ik vind het heel spannend, want we gaan deze week beginnen met de pre-sale”, zegt Verheijden. Je kunt de naaktkalenders vinden op thenudecalendarproject.com

Meer zien van Lara Verheijden? Check hier haar Instagram-pagina of neem hier een kijkje op haar site!

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?