Sunday Scroll #54: Wie is Lara Verheijden?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je iets meer te weten over de vrxuw achter het werk. 

Deze week presenteren we het werk van fotograaf Lara Verheijden. Je kent haar misschien van de Amsterdamse naaktkalender of de documentaire Coco.

Verheijden heeft Nederlands gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar bachelor begon ze aan de studie Fotografie aan de Kunstacademie van Den Haag. Deze heeft ze echter maar zeven maanden gevolgd, omdat ze toen kon gaan werken als casting director voor een feature film.

 
“Ik fotografeer of film altijd mensen”, zegt Verheijden. “Ik maak portretten die echt, intiem, maar wel ook esthetisch zijn; en altijd heel erg gekleurd door mijn ideeën en fantasieën over die persoon.” Thema’s die je regelmatig in haar werk terug ziet komen zijn schoonheid, sensualiteit, humor, mode, seks en vriendschap.

Daarnaast werkt de fotograaf meestal heel intuïtief. “Ik probeer niet teveel voor te bereiden of te plannen en regelen”, zegt ze. “Daar ben ik overigens ook niet goed in. Met fotografie weet ik vaak alleen wie het model is en heb ik een vaag idee over waar de shoot plaatsvindt of hoe. De locatie is meestal ondergeschikt. Tijdens de shoot kom ik er vaak pas achter wat het precies moet worden. Soms zie ik het ook pas achteraf, en dan moet de shoot opnieuw en kan ik doelgerichter werken. Ook werk ik zowel in film als fotografie het liefst met kleine teams.”

Voor haar fotografie werkt Verheijden bijna altijd samen met stylist Mark Stadman. “Ik wil het liefst alleen wij twee, het model en verder niemand in de ruimte hebben”, zegt ze. “Wel praat ik veel tijdens shoots. Ik laat mensen niet zelf allerlei bewegingen maken of dingen bedenken. Ik geef ze juist constant aanwijzingen. Ook werk ik graag herhaaldelijk met dezelfde mensen en modellen. Ik vind het leuk om mensen te volgen in hun leven.”

 
In haar films heeft Verheijden vooralsnog altijd mensen gefilmd met wie ze een sterke band had of voelde. “Dan is het filmen een soort balans tussen hetzelfde doen als altijd en er iets meer uit proberen te halen”, zegt ze.

De meest recente projecten van Lara zijn twee naaktkalenders, een Amsterdamse en een Berlijnse variant. Dit zijn alternatieve kunstkalenders met naakte mannen en vrouwen uit de desbetreffende stad. “Ik vind het heel spannend, want we gaan deze week beginnen met de pre-sale”, zegt Verheijden. Je kunt de naaktkalenders vinden op thenudecalendarproject.com

Meer zien van Lara Verheijden? Check hier haar Instagram-pagina of neem hier een kijkje op haar site!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish