Sunday Scroll #58: Wie is Lola Bezemer?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je iets meer te weten over de vrxuw achter het werk.

Deze week maak je kennis met Lola Bezemer. Bezemer studeerde in 2013, in de richting beeldende kunst, af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar eindproject was Color Studios, een interactieve installatie van bewegende kleuren in levensgrote kijkdozen. “Na mijn afstuderen vond ik dat beweging onvoorspelbaarder en verrassender moest zijn”, vertelt de kunstenaar. “Daarom ben ik steeds vaker gaan werken met bewegingen die door het menselijk lichaam tot stand komen.”

Interactie met het publiek staat centraal in het werk van Bezemer. “Ik wil de grenzen tussen het werk, de ruimte en het publiek overschrijden om nog dichter bij mijn publiek te komen en hen onderdeel te maken van mijn werk. Sociale interactie kan erg ongemakkelijk zijn en juist dat ongemak zoek ik graag op.”

In haar laatste projecten komt ook textiel vaker naar voren, omdat het zo’n flexibel materiaal is. Je kunt het gemakkelijk heel klein, maar ook erg groot maken. Om haar werk in beweging te brengen werkt ze veel samen met dansers. “Objecten en mensen vormen steeds veranderende composities in de ruimte. Ze kunnen verdwijnen en daarna ergens anders weer opduiken. Het publiek, de kleuren, het object, de performer en de ruimte zijn allen even belangrijk.”

Het opstarten van een project is voor Bezemer telkens anders. Vaak maakt ze een werk speciaal voor een bepaalde context of ruimte. “Voor een project ga ik uit van iets dat ik wil bevragen. Iets dat me opvalt aan een bepaalde ruimte; of de manier waarop we ons in die ruimte bevinden.
Soms voelt het proces als een soort wiskunde formule die opgelost moet worden. Dan wil ik dat het werk bepaalde elementen heeft, maar heb ik geen idee hoe ik die elementen samen kan brengen. Pas op het laatste moment valt alles samen.”

Voor haar meest recente werk, Sculpture Tour, wilde de kunstenaar mensen met elkaar verbinden door middel van materialen. Juist in tijden van social distancing wilde ze manieren vinden om dichter tot elkaar te komen. Hiervoor haalde ze inspiratie uit het werk Divisor van Lygia Pape (1968) en de werken van Franz Erhard Walther, waarbij museumbezoekers zijn textiele werken konden activeren door middel van een handeling.
Sculpture Tour is namelijk ook een project waar het publiek een grote rol in speelt. Bezemer gidste voor dit kunstwerk steeds drie personen met een lange ‘tas’ van geel zeildoek door de binnenstad van Nijmegen. “We stopten op verschillende plekken waar de deelnemers de tas transformeerden tot een tijdelijke sculptuur.”

Ben je geïnspireerd en wil je meer van Lola’s werk zien? Volg haar op Instagram of neem een kijkje op haar website!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish