Sunday Scroll #58: Wie is Lola Bezemer?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je iets meer te weten over de vrxuw achter het werk.

Deze week maak je kennis met Lola Bezemer. Bezemer studeerde in 2013, in de richting beeldende kunst, af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar eindproject was Color Studios, een interactieve installatie van bewegende kleuren in levensgrote kijkdozen. “Na mijn afstuderen vond ik dat beweging onvoorspelbaarder en verrassender moest zijn”, vertelt de kunstenaar. “Daarom ben ik steeds vaker gaan werken met bewegingen die door het menselijk lichaam tot stand komen.”

Interactie met het publiek staat centraal in het werk van Bezemer. “Ik wil de grenzen tussen het werk, de ruimte en het publiek overschrijden om nog dichter bij mijn publiek te komen en hen onderdeel te maken van mijn werk. Sociale interactie kan erg ongemakkelijk zijn en juist dat ongemak zoek ik graag op.”

In haar laatste projecten komt ook textiel vaker naar voren, omdat het zo’n flexibel materiaal is. Je kunt het gemakkelijk heel klein, maar ook erg groot maken. Om haar werk in beweging te brengen werkt ze veel samen met dansers. “Objecten en mensen vormen steeds veranderende composities in de ruimte. Ze kunnen verdwijnen en daarna ergens anders weer opduiken. Het publiek, de kleuren, het object, de performer en de ruimte zijn allen even belangrijk.”

Het opstarten van een project is voor Bezemer telkens anders. Vaak maakt ze een werk speciaal voor een bepaalde context of ruimte. “Voor een project ga ik uit van iets dat ik wil bevragen. Iets dat me opvalt aan een bepaalde ruimte; of de manier waarop we ons in die ruimte bevinden.
Soms voelt het proces als een soort wiskunde formule die opgelost moet worden. Dan wil ik dat het werk bepaalde elementen heeft, maar heb ik geen idee hoe ik die elementen samen kan brengen. Pas op het laatste moment valt alles samen.”

Voor haar meest recente werk, Sculpture Tour, wilde de kunstenaar mensen met elkaar verbinden door middel van materialen. Juist in tijden van social distancing wilde ze manieren vinden om dichter tot elkaar te komen. Hiervoor haalde ze inspiratie uit het werk Divisor van Lygia Pape (1968) en de werken van Franz Erhard Walther, waarbij museumbezoekers zijn textiele werken konden activeren door middel van een handeling.
Sculpture Tour is namelijk ook een project waar het publiek een grote rol in speelt. Bezemer gidste voor dit kunstwerk steeds drie personen met een lange ‘tas’ van geel zeildoek door de binnenstad van Nijmegen. “We stopten op verschillende plekken waar de deelnemers de tas transformeerden tot een tijdelijke sculptuur.”

Ben je geïnspireerd en wil je meer van Lola’s werk zien? Volg haar op Instagram of neem een kijkje op haar website!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?