Sunday Scroll #59: Wie is Paola Ciarska?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je iets meer te weten over de vrxuw achter het werk.

Deze week maak je kennis met Paola Ciarska. Ciarska is een Poolse schilder wiens kleurrijke, gedetailleerde schilderingen naakte vrouwen tonen die hun dagelijks leven leiden in de intimiteit van hun kamers. Ze studeerde aan de kunstacademie in Londen, maar ontwikkelde haar schilderstijl geheel vanuit huis. Haar werkjes zijn vaker niet groter dan 20 cm bij 20 cm en vereisen veel aandacht. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer interessante details je ontdekt.

Haar meest recente project, genaamd Casa Dolce Casa, is een serie levendige schilderijen van steeds creatievere en intensere architectonische ruimtes. Dit project werd gemaakt in tijden van zelfisolatie en het verlangen naar connectie met anderen.

In het universum van Ciarka houden vrouwen van hun lichamen en zijn ze trots op hun seksualiteit. “Mijn schilderijen fungeren als universele portretten voor vrouwen uit de 21e eeuw. Ze kan mij zijn, maar ze kan ook mijn moeder zijn of iemand die tegenover mij in de bus zit. Ze probeert vertrouwen op te roepen door het uitbeelden van intieme momenten, waarbij elk slecht geweten in verband met vrouwelijke zelfliefde wordt gewist.”
Afbeeldingen van onopgemaakte bedden en vuile vaat verlenen haar kunst een toegankelijkheid die elke vrouw uitnodigt om zich te identificeren met haar geïllustreerde figuren door de details van het dagelijks leven.

“Mijn schilderijen vertellen ons dat we nooit helemaal alleen zijn, maar ze dicteren niet op welke manier of wat dat echt betekent.” Zelftwijfel en onzekerheid horen niet thuis in Ciarka’s schilderijen. Door de slaapkamermuren te verwijderen, plaatst de kunstenaar ons aan de andere kant van camera van onze telefoons. Terwijl deze vrouwen zichzelf aan de wereld blootstellen, gluren wij al naar binnen.

Ben jij ook geïnspireerd door het werk van Paola Ciarska? Neem dan een kijkje op haar Instagram of website!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish