Sunday Scroll #61: Wie is Zanele Muholi?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe! In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. 

Zanele Muholi (19 juli 1972) is een Zuid-Afrikaanse kunstenaar en visueel activist die werkt in fotografie, video en installatie. Muholi’s werk richt zich op ras, geslacht en seksualiteit met een oeuvre dat kijkt naar zwarte lesbiennes, homoseksuelen, transgenders en intersekse individuen. Muholi is non-binair en gebruikt voornaamwoorden ‘hen/hun’ om uit te leggen dat hen “zich identificeert als een mens”.

Vanaf het begin van de jaren 2000 heeft Muholi het leven van de zwarte lesbische, homoseksuele, trans-, queer- en intersekse-gemeenschappen in Zuid-Afrika gedocumenteerd.

In de vroege serie Only Half the Picture legt Muholi momenten van liefde en intimiteit vast, evenals intense beelden die verwijzen naar traumatische gebeurtenissen – ondanks de gelijkheid beloofd door de grondwet van 1996 in Zuid-Afrika, blijft de LGBTQ+ -gemeenschap een doelwit voor geweld en vooroordelen.

 

Muholi heeft als het ware een fotoarchief gecreëerd om dominante, nog steeds bestaande vooroordelen van de onderwerpen die hen fotografeert te ontmantelen. Muholi beschouwt hun werk als een samenwerkingsverband en verwijst daarmee naar de individuen die hen fotografeert als “deelnemers” in plaats van als onderwerpen. Muholi probeert hun werk kracht bij te zetten en nodigt deelnemers vaak uit om te spreken op evenementen en tentoonstellingen, waarbij de stem van de deelnemer aan het gesprek wordt toegevoegd. Door hun artistieke benadering hoopt Muholi de reis van de Afrikaanse queergemeenschap te documenteren voor toekomstige generaties. Muholi probeert het vast te leggen zonder negativiteit of zich te concentreren op het heersende geweld. Hun werk kan dus als documentaire worden beschouwd, waarin de algehele LGBTI-gemeenschap van Zuid-Afrika en hun uitdagingen worden vastgelegd, en soms in het bijzonder de strijd van zwarte lesbiennes.

Een van haar projecten Faces and Phases (2006 – heden), is een serie krachtige, ontroerende en indringende portretten van vrouwen uit de lesbische gemeenschap in hun land.

Een ander project Somnyama Ngonyama (Hail the Dark Lioness, 2015-heden) is een reeks zelfportretten waarin Zanele zichzelf afbeeldt in de vele gedaantes die hen als zwarte lesbische persoon belichaamt, in vaak theatrale ensceneringen. Met de extreem hoge zwart-wit contrasten die hen gebruikt, legt Muholi de nadruk op hun ‘blackness’.

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?