Sunday Scroll #61: Wie is Zanele Muholi?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe! In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. 

Zanele Muholi (19 juli 1972) is een Zuid-Afrikaanse kunstenaar en visueel activist die werkt in fotografie, video en installatie. Muholi’s werk richt zich op ras, geslacht en seksualiteit met een oeuvre dat kijkt naar zwarte lesbiennes, homoseksuelen, transgenders en intersekse individuen. Muholi is non-binair en gebruikt voornaamwoorden ‘hen/hun’ om uit te leggen dat hen “zich identificeert als een mens”.

Vanaf het begin van de jaren 2000 heeft Muholi het leven van de zwarte lesbische, homoseksuele, trans-, queer- en intersekse-gemeenschappen in Zuid-Afrika gedocumenteerd.

In de vroege serie Only Half the Picture legt Muholi momenten van liefde en intimiteit vast, evenals intense beelden die verwijzen naar traumatische gebeurtenissen – ondanks de gelijkheid beloofd door de grondwet van 1996 in Zuid-Afrika, blijft de LGBTQ+ -gemeenschap een doelwit voor geweld en vooroordelen.

 

Muholi heeft als het ware een fotoarchief gecreëerd om dominante, nog steeds bestaande vooroordelen van de onderwerpen die hen fotografeert te ontmantelen. Muholi beschouwt hun werk als een samenwerkingsverband en verwijst daarmee naar de individuen die hen fotografeert als “deelnemers” in plaats van als onderwerpen. Muholi probeert hun werk kracht bij te zetten en nodigt deelnemers vaak uit om te spreken op evenementen en tentoonstellingen, waarbij de stem van de deelnemer aan het gesprek wordt toegevoegd. Door hun artistieke benadering hoopt Muholi de reis van de Afrikaanse queergemeenschap te documenteren voor toekomstige generaties. Muholi probeert het vast te leggen zonder negativiteit of zich te concentreren op het heersende geweld. Hun werk kan dus als documentaire worden beschouwd, waarin de algehele LGBTI-gemeenschap van Zuid-Afrika en hun uitdagingen worden vastgelegd, en soms in het bijzonder de strijd van zwarte lesbiennes.

Een van haar projecten Faces and Phases (2006 – heden), is een serie krachtige, ontroerende en indringende portretten van vrouwen uit de lesbische gemeenschap in hun land.

Een ander project Somnyama Ngonyama (Hail the Dark Lioness, 2015-heden) is een reeks zelfportretten waarin Zanele zichzelf afbeeldt in de vele gedaantes die hen als zwarte lesbische persoon belichaamt, in vaak theatrale ensceneringen. Met de extreem hoge zwart-wit contrasten die hen gebruikt, legt Muholi de nadruk op hun ‘blackness’.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish