Sunday Scroll #63: Wie is Kara Walker?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf.

 

Kara Walker: ‘Worlds Exposition 1997’

Zwarte knipsels en silhouetten vormen een patroon in het werk van deze kunstenaar. Maar wie is Kara Walker en wat voor werk maakt ze?

De in New York gevestigde kunstenaar Kara Walker is vooral bekend om haar onderzoek naar ras, geslacht, seksualiteit en geweld aan de hand van silhouetten van figuren die in talloze tentoonstellingen over de hele wereld zijn verschenen.

 

Walker is een van de meest productieve Amerikaanse artiesten van haar generatie. Ze heeft nationale en internationale erkenning gekregen door haar knipsels van silhouetten van historische verhalen die worden gekweld door seksualiteit, geweld en racisme. Kara Walker gebruikt ook andere media zoals schilderkunst, beeldhouwkunst en film om het psychologische letsel bloot te leggen dat wordt veroorzaakt door de tragische erfenis van de slavernij.

Haar werk laat de kijker kritisch nadenken over het verleden en stelt ook vragen over hedendaags racisme en genderstereotypen.

Kara Walker – ‘Fons Americanus’

Haar meest recente werk Fons Americanus is een allegorie van de Zwarte Atlantische Oceaan en eigenlijk alle wereldwateren die Afrika op een rampzalige manier verbinden met Amerika, Europa en economische welvaart.

Ze neemt het Victoria Memorial als inspiratiebron maar geeft er een nieuwe betekenis aan in historisch retroperspectief. Hoe langer je kijkt, hoe meer onderdelen en verhalen je ontdekt.
Fons Americanus keert het eren van monumenten als hete ware om. Het monument stelt ongemakkelijke vragen over een geschiedenis van geweld tegen zwarte mensen in Afrika. Dit werk van Walker is nog steeds te bezichtigen in Tate Modern in Londen tot 7 februari 2021!

Meer lezen en zien over dit werk? https://www.tate.org.uk/art/artists/kara-walker-2674/kara-walkers-fons-americanus

Wil je meer werk van Kara Walker zien? Volg haar hier op Instagram of neem een kijkje op haar website!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish