Sunday Scroll #64: Wie is Wendy Varela?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe! In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. 

Bewegende collages en fantasierijke beelden vind je op de Instagram pagina van Wendy Varela.

 

Kunstenaar Wendy Varela woont nu 10 jaar in Rotterdam, groeide op in Portugal en heeft een Kaap-Verdische afkomst.
Varela raakte vanaf haar 19e jaar nieuwsgierig naar creatief werken. Ze is toen naar het Grafisch Lyceum Rotterdam gegaan en heeft een corporate designopleiding gevolgd.
Wendy omschrijft zichzelf als ‘visual poet’, omdat ze als kunstenaar beelden bij elkaar brengt om een verhaal te creëren.

“Ik ontdekte dat ik veel creativiteit in mij had. Ik kreeg verschillende visies en ik wou dat graag ergens uiten. Toen ben ik begonnen met het maken van collages en online posten voor de lol.”

Varela, based in Rotterdam, is gefascineerd door het concept van het samenbrengen van verschillende afbeeldingen en texturen en daarmee nieuwe beelden maken. Het is een metafoor voor hoe ze over mensen nadenkt.

“We zijn allemaal verschillend en mooi als individuen, maar als we ons openstellen voor de ontmoeting met ‘de ander’, staan we onszelf toe om zoveel verder te ontwikkelen dan wanneer we in onze eigen bubbel zouden blijven.”

Sinds drie jaar heeft ze haar afro-futuristische, surrealistische en poëtische wereld voor iedereen ontketend. Varela wil dat mensen worden opgetild door haar kunst en het gevoel krijgen dat ‘not even the sky is the limit’.

Wendy Varela – Her Waves (2020)

“Mijn visies zijn van een wereld vol mogelijkheden, gelijkheid en respect voor mensen zoals ik. Afrikanen, afro descedants, zwarte mensen. We hebben nog steeds te maken met racisme en discriminatie. Het is niet nieuw voor ons maar het iets wat nog steeds pijn doet.
Met mijn collages wil ik hoop en eer geven aan mensen zoals ik, om los te komen van alle stigmas en stereotypen.”

Zwarte mannen hebben het iets makkelijker (in de media) dan zwart vrouwen. In de media zijn de zwarte vrouwen vaak licht getint en worden ze seksueel geobjectiveerd. Zelfs in de zwarte gemeenschap worden donkere zwarte vrouwen als minder aantrekkelijk beschouwd en dat vind ik belachelijk. Daarom laat ik vaak donkere zwarte vrouwen zien in al haar kracht en schoonheid in mijn collages. Ik wil een nieuwe narrative schrijven and I am fascinated by the melanin.

Wendy zou dit jaar exposeren op Right ABout Now Inc. Festival maar dat is helaas door corona afgelast. Desondanks kon ze meedoen aan de onlineversie en mocht ze een speciaal werk maken over hoe veilig ze zich voelde in dit gekke jaar.

Varela: “Ik hoop in de toekomst echt in contact te komen met meer mensen. Het mooiste vind ik de interpretaties van mensen van mijn collages.”

Het meest recente project van Varela zijn werken van analoge collages en mixed media. Omdat ze als maker al zo bekend is met digitale collages en animaties, blijft ze zichzelf uitdagen om iets nieuws te uitproberen. ‘I want to tell my stories in different ways.

 

Wil je meer werk van Wendy Varela bekijken? Neem hier een kijkje op haar website of op haar Instagram pagina!

Gerelateerd

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?