Sunday Scroll #64: Wie is Wendy Varela?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe! In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. 

Bewegende collages en fantasierijke beelden vind je op de Instagram pagina van Wendy Varela.

 

Kunstenaar Wendy Varela woont nu 10 jaar in Rotterdam, groeide op in Portugal en heeft een Kaap-Verdische afkomst.
Varela raakte vanaf haar 19e jaar nieuwsgierig naar creatief werken. Ze is toen naar het Grafisch Lyceum Rotterdam gegaan en heeft een corporate designopleiding gevolgd.
Wendy omschrijft zichzelf als ‘visual poet’, omdat ze als kunstenaar beelden bij elkaar brengt om een verhaal te creëren.

“Ik ontdekte dat ik veel creativiteit in mij had. Ik kreeg verschillende visies en ik wou dat graag ergens uiten. Toen ben ik begonnen met het maken van collages en online posten voor de lol.”

Varela, based in Rotterdam, is gefascineerd door het concept van het samenbrengen van verschillende afbeeldingen en texturen en daarmee nieuwe beelden maken. Het is een metafoor voor hoe ze over mensen nadenkt.

“We zijn allemaal verschillend en mooi als individuen, maar als we ons openstellen voor de ontmoeting met ‘de ander’, staan we onszelf toe om zoveel verder te ontwikkelen dan wanneer we in onze eigen bubbel zouden blijven.”

Sinds drie jaar heeft ze haar afro-futuristische, surrealistische en poëtische wereld voor iedereen ontketend. Varela wil dat mensen worden opgetild door haar kunst en het gevoel krijgen dat ‘not even the sky is the limit’.

Wendy Varela – Her Waves (2020)

“Mijn visies zijn van een wereld vol mogelijkheden, gelijkheid en respect voor mensen zoals ik. Afrikanen, afro descedants, zwarte mensen. We hebben nog steeds te maken met racisme en discriminatie. Het is niet nieuw voor ons maar het iets wat nog steeds pijn doet.
Met mijn collages wil ik hoop en eer geven aan mensen zoals ik, om los te komen van alle stigmas en stereotypen.”

Zwarte mannen hebben het iets makkelijker (in de media) dan zwart vrouwen. In de media zijn de zwarte vrouwen vaak licht getint en worden ze seksueel geobjectiveerd. Zelfs in de zwarte gemeenschap worden donkere zwarte vrouwen als minder aantrekkelijk beschouwd en dat vind ik belachelijk. Daarom laat ik vaak donkere zwarte vrouwen zien in al haar kracht en schoonheid in mijn collages. Ik wil een nieuwe narrative schrijven and I am fascinated by the melanin.

Wendy zou dit jaar exposeren op Right ABout Now Inc. Festival maar dat is helaas door corona afgelast. Desondanks kon ze meedoen aan de onlineversie en mocht ze een speciaal werk maken over hoe veilig ze zich voelde in dit gekke jaar.

Varela: “Ik hoop in de toekomst echt in contact te komen met meer mensen. Het mooiste vind ik de interpretaties van mensen van mijn collages.”

Het meest recente project van Varela zijn werken van analoge collages en mixed media. Omdat ze als maker al zo bekend is met digitale collages en animaties, blijft ze zichzelf uitdagen om iets nieuws te uitproberen. ‘I want to tell my stories in different ways.

 

Wil je meer werk van Wendy Varela bekijken? Neem hier een kijkje op haar website of op haar Instagram pagina!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish