Sunday Scroll #65: Wie is Petra Collins?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe! In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. 

Dromerige, intieme beelden en fantasie-achtige foto’s met vrxuwen in de hoofdrol. Het licht is warm en diffuus. Girly elementen in overvloed: bloemen, stickers, glitter nagellak, roze kleuren. De werken van deze Canadese fotograaf geven een nieuwe visie op de female gaze.

Petra Collins (1992) is een Canadese kunstenaar, fotograaf en regisseur die begin 2010 bekendheid verwierf. Haar fotografie wordt gekenmerkt door een feminien, dromerig gevoel, benaderd door de female gaze.
Ze heeft ook een aantal korte films geregisseerd, waaronder video’s voor Carly Rae Jepsen, Lil Yachty, Selena Gomez en Cardi B.

In 2010 zette Collins de website “The Ardorous” op als een online platform voor jonge vrouwelijke artiesten. Dit was een reactie op de door mannen gedomineerde kunstwereld, en het doel van de groep was om de hedendaagse ideologieën van vrouwelijkheid te bevragen en vrouwen te herschikken in positieve, krachtige rollen.

Petra Collins

Jeugdig, modern en toch volledig op 35 mm gedraaid, haar werk is zowel modern als nostalgisch: filmfotografie voor de digitale generatie.
Collins kreeg veel bekendheid rond 2010 toen platforms zoals Tumblr populair werden. Haar alternatieve, caleidoscopische esthetiek werd gezien als vernieuwend, in een tijd waarin vele jonge vrxuwen hunkerden naar een nieuw perspectief.

Petra Collins

“Ik ben een jonge vrouw die beelden maakt. Ik kan beelden laten zien vanuit mijn perspectief in een tijd waarin zoveel beelden die we zien en consumeren vanuit één blik zijn gemaakt: een oude, blanke, mannelijke blik. Ik kon het niet meer aanzien dat mijn verhaal wordt verteld door iemand anders.”

 

 

Wil je meer van Petra’s inspirerende foto’s zien? Volg haar op Instagram of neem een kijkje op haar eigen website!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?