Onze Sunday Scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf.
Speels, kleurrijk en humoristisch; het werk van Carmen Schabracq (1988) is een explosie aan kracht en levenslust. Gefascineerd door mythes, tradities en rituelen creëert ze prikkelende werken en performances. Het onderzoeken van, en spelen met identiteit is daarbij een belangrijk element.
Een beeldend kunstenaar als vader en een modeontwerpster als moeder; Carmen, geboren en opgegroeid in Amsterdam, werd van jongs af aan omringd door kunst. Op haar achttiende besloot Schabracq dat ze naar de Kunstacademie wilde, en reisde af naar Rome om zich daar voor een jaar te verdiepen in de klassieke schilderkunst. Daarna keerde ze terug naar Amsterdam en vervolgde haar studie beeldende kunsten aan de Rietveld Academie.
In eerste instantie voerde schilderen de boventoon, maar na verloop van tijd probeerde Schabracq ook andere dingen uit en ontwikkelde ze een fascinatie voor maskers en de mogelijkheden van transformatie. Daaruit voortvloeiend begon ze met het maken van performances, zowel solo als samen met anderen. Een voorbeeld is ‘The Pussy Bar’: een katachtige bar waar Carmen, samen met twee vriendinnen, gekleed als gemaskerde katten enkel White Russians serveerde. Deze performance voerden ze uit op verschillende kunstmanifestaties en evenementen.
Na haar afstuderen volgde Carmen een master aan de Kunstacademie te Antwerpen, waar zij zich verder verdiepte in het masker. Terug in Nederland maakte Schabracq twee jaar lang beeldende shows, performances, en ontwierp daarnaast decor en kostuums voor theatergezelschappen en
concerten.
De laatste jaren is Carmen weer volop aan het schilderen, waar ze dolgelukkig van wordt. Een belangrijk thema binnen haar werk is omgaan met het leven en de dood. Daar geeft ze haar persoonlijke en bruisende invulling aan. Maskers, zelfportretten en dode paarden zijn terugkerende elementen binnen haar werk. De kunstenaar haalt inspiratie uit haar jeugd, verhalen die haar ter ore komen, mythes, tradities en rituelen uit andere culturen.
Daarnaast is ‘vrouw zijn’ en haar rol als vrouwelijke kunstenaar in deze wereld een groot thema voor Carmen.
‘Ik vind dat vrouwen nooit onderdoen voor mannen. Dat wil ik naar buiten brengen met mijn kunst. Ik durf mijn ruimte in te nemen, en ben blij om te zien dat steeds meer vrouwelijke kunstenaars dit ook doen.’
Ook haalt Schabracq inspiratie uit haar voorgangers in de kunstgeschiedenis. Zo maakte ze de serie ‘Muzes’, geïnspireerd op het werk van Picasso, waar zij zijn muzes verving door zichzelf te portretteren als deze vrouwen. Dit maakt haar zowel maker als muze.
‘‘Het is best brutaal om werk van Picasso aan te grijpen. Voor mij gaat het over het spelen met rolverdeling binnen het werk van de grote mannelijke meesters, en me dit eigen te maken. Zo wil ik op een humoristische en lichte manier een serieus onderwerp aankaarten; het veranderen van perspectieven.’
In oktober 2020 verbleef Carmen een maand in het gastatelier van het Vincent van Gogh Huis in Zundert. Hier schilderde ze de serie ‘Becoming Vincent, I’ll never walk alone’. Zoals de titel doet vermoeden speelt de kunstenaar in deze serie een spel met transformatie. Ze kruipt in de huid van Van Gogh, en nodigde vier vrienden en haar zus uit om zich te laten portretteren. Ook schilderde ze zichzelf als Van Gogh en maakte ze een masker van zijn gezicht.
‘Sinds ik schilder maak ik zelfportretten, wat mijn ingang was in het werk van Vincent van Gogh. Geïnspireerd door zijn portretten, onderzocht ik de vraag of een (zelf-) portret een masker kan zijn dat de innerlijke toestand laat zien.’
Ondertussen is Carmen in haar studio op het Hembrugterrein bezig met een gloednieuwe power serie, getiteld ‘Heroines’ of ‘Heldinnen’. In deze serie schildert Schabracq zichzelf, en heeft daarnaast een aantal sterke vrouwen gevraagd om model te staan. Iedere vrouw krijgt een superpower toegewezen, wat zowel een fictieve als een echte kracht kan zijn.
Vanaf vrijdag 12 maart is Carmen’s werk onderdeel van de kleurrijke expositie ‘Extravaganza’, te zien bij Galerie Fleur & Wouter in Amsterdam. Hier zullen een aantal prachtige maskers van haar te zien zijn, zoals het masker van Van Gogh en een aantal maskers die Schabracq maakte tijdens een residentie in Mexico. Ook is het mogelijk om op afspraak het atelier van Carmen te bezoeken op het Hembrugterrein. Een absolute aanrader!
Wil je meer van Carmen zien? Klik dan hier om haar te volgen op Instagram of neem een kijkje op haar website!