Sunday Scroll #68: Wie is Ruby Cruden?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je iets meer te weten over de kunstenaar zelf.

Zelfportret Ruby Cruden

Dromerig, melancholisch en vrouwelijk; Ruby Cruden (1995) neemt je mee in de abstracte verhalen die ze creëert met haar visuals en fotografie.  Als kijker stap je even in een andere wereld, en kun je heerlijk ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen.

“Alles wat ik maak komt voort uit een tegenreactie op wat ik zie. Ik wil mensen laten zien dat er zoveel schoonheid verborgen ligt in het onbekende, en op deze manier het medialandschap wakker  schudden.’’

Ruby, woonachtig in Amsterdam, is fotograaf, videograaf en visual artist. Cruden werd geboren in Nijmegen, en verhuisde naar de hoofdstad voor haar opleiding International Fashion and Branding aan het AMFI. Tijdens haar minor Visual Culture ontdekte ze haar passie voor het vertellen van verhalen door middel van fotografie.

“Voor mij is het wat suggestiever dan schrijven. Je geeft mensen de ruimte om hun eigen connotatie te gebruiken bij het beeld wat je maakt. Je kunt een verhaal creëren wat vrij is voor interpretatie, zodat iedereen er zijn eigen waarde aan kan hechten. Dat vond ik tof, daarom wilde ik hiermee verder.’’

Na haar afstuderen in 2017 kocht Cruden voor €50,- een analoge camera op Marktplaats en nam deze mee op haar reis naar Tokio. Na haar thuiskomst in Amsterdam liet ze de foto’s ontwikkelen, en tot haar verbazing waren ze allemaal gelukt. Ruby beleefde haar reis niet alleen visueel opnieuw, het lukte haar in deze serie om haar totale gevoel te vangen in beeld.

Ruby Cruden: Neon Galore, Las Vegas

Cruden probeert ieder jaar een verre reis te maken. Zo reisde ze af naar Rio de Janeiro, en maakte ze een roadtrip door Amerika waar ze tijdens beide reizen prachtige series schoot met haar 35mm camera. Met haar romantische en kleurrijke beelden schetst ze verhalen waar je als kijker direct in wilt verdwalen.

“Mijn liefde voor fotografie en reizen komt samen wanneer ik mensen even in mijn wereld kan plaatsen, en door middel van beeld mijn gevoel van dat moment met ze kan delen.”

Ook hier in Nederland bouwde Ruby in relatief korte tijd een uitgebreid portfolio op, waar ze keihard voor werkte. In eerste instantie fotografeerde ze vrienden en vriendinnen, later werkte ze onder andere samen met VICE, i-D Magazine, VPRO, TEDxAmsterdamWomen, FRAME, NTR en voor ons welbekende artiest MEROL.

Vrxuwen, feminisme en diversiteit zijn grote thema’s binnen het werk van Ruby. Ze vindt het belangrijk dat vrxuwen, en met name vrxuwen van kleur, meer ruimte in gaan nemen binnen de media industrie. Met haar werk draagt ze hier graag aan bij.

Ruby Cruden: stills uit video van Merol ‘Je Vais Vite’.

Daarnaast is de kunstenaar gefascineerd door dromen, en dan met name het experimenteren met de grens tussen realiteit en een abstracte droomwereld die zij zelf creëert. Dit doet ze door te kijken naar kleurgebruik en licht. Op deze manier biedt ze zichzelf en de kijker een korte ontsnapping aan de werkelijkheid.

 

In november 2020 bracht Ruby, samen met journalist en actrice Florence van de Haar, het boek ‘KALIBER’ naar buiten. Voor dit boek interviewden Ruby en Florence twintig bevlogen vrxuwen over hun idealen, ambities en hoe zij, ieder op unieke wijze, vorm geven aan hun activisme, feminisme en creatief makerschap. Cruden interviewde de vrxuwen visueel, van de Haar op haar beurt tekstueel. In dit boek laten ze de mooie, maar ook de confronterende kanten zien van het ‘vrxuw zijn’.

Het meest recente project wat we van Ruby kunnen bewonderen is de muziekvideo ‘Knaldrang’, van MEROL. Daarnaast komt er dit jaar nog een muziekvideo uit van MEROL waar Ruby alles van A tot Z bedacht en produceerde. Een project waar ze trots op is;

“Het was spannend, maar ik ben heel blij dat ik deze mogelijkheid heb gekregen. Door altijd in beweging te blijven kan ik verder groeien in de dingen die ik maak.’’

 

Wil je meer zien van Ruby? Volg haar hier op Instagram, of neem een kijkje op haar website!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish