Sunday Scroll #69: Wie is Iris Lam?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrxuwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie zeis en wat ze doet. In deze langere versie kom je iets meer te weten over de kunstenaar zelf.

Iris Lam door Sophie Schwartz

Vlezig, absurdistisch en prikkelend; het werk van interdisciplinair kunstenaar Iris Lam is een spannende en vervreemdende beleving. In alles wat ze maakt bevraagt Iris het ‘normale’ door het onvanzelfsprekende te onderzoeken. Hierbinnen zijn seksualiteit, relaties, absurdisme, humor en de dood belangrijke thema’s.

“Na het zien van een documentaire over Frida Kahlo wist ik het; zo gaat mijn leven eruit zien! Ik tekende mezelf als een in lappen gehulde kunstenaar, compleet met rode lippenstift en sigaret in mijn mondhoek, rondzwevend in mijn atelier. Dat beeld is eigenlijk wel uitgekomen.”

Iris werd naar eigen zeggen geboren op de saaiste plek van Nederland; het dorpje Nieuwveen. Waar? Precies. Zolang ze zich kan herinneren tekent ze al. Toen ze zes jaar oud was hoorde ze van het bestaan van de Kunstacademie en besloot resoluut dat ze daar naartoe wilde. Vanaf haar tiende jaar hield Iris dagboeken bij. Dit doet ze tot op de dag van vandaag, met als ontdekking dat er in al die jaren eigenlijk weinig veranderd is en ze nog steeds tegen dezelfde problemen aanloopt.

Het dagboek van Iris

Tijdens haar middelbare school periode werd Iris van school gestuurd, na het zich herhaaldelijk misdragen in de klas. Lam had besloten dat ze stoer zou worden en zat iedere dag, met jas aan en capuchon op, achterin de klas. Bij het wegsturen werd haar medegedeeld dat ze het creatieve onderwijs moest proberen, omdat dit wellicht een uitlaatklep kon zijn voor haar streken en uitspattingen. Na de middelbare school startte Iris aan het Mediacollege te Amsterdam, om zich vervolgens aan te melden voor de Kunstacademie in Den Haag, richting grafisch ontwerpen. Lam kreeg hier alle ruimte om zichzelf te ontwikkelen in de breedste zin van het woord, van het interviewen van mensen tot het maken van schilderingen en sculpturen.

“Er zit altijd een smerig element in mijn werk. Ik wil mooie dingen maken, waar zich tegelijkertijd allerlei viezigheid in bevindt. Net zoals het leven zelf.’’

Iris speelt met perceptie en waarneming, en laat zien dat dit subjectief is. Een terugkerend figuur is het pratende gezichtje, wat ze ook op haar hand liet tatoeëren. Daarnaast is ze dol op het tekenen en schilderen van kwabben, waar ze een gevoel van veiligheid en moederliefde in vindt. Qua materiaalgebruik is Iris heel divers; ze maakt 3-D collages, wandschilderingen, en probeert daarbij verschillende materialen uit. Momenteel zit ze in een glitterfase. In 2018 mocht Lam de Paul Schuitema Award in ontvangst nemen voor haar project ‘Behoeftebeheer’, in 2019 won ze de Fiep Westendorp stimuleringsprijs.

Het nieuwe normaal – Iris Lam

Op vrijdag 12 februari komt haar debuutbundel uit, getiteld; ‘Pas op voor uw hoofd.’ Onze eigen Cathelijne Blok schreef hiervoor het voorwoord en de bundel zal worden uitgegeven door People In Print. De inhoud bestaat uit korte verhalen, gedichten en illustraties over allerlei experimenten waar Iris zichzelf in stortte om het taboe en het normale te bevragen. Lam kaart alledaagse problemen aan, en komt daarbij met eigenzinnige oplossingen op de proppen die niet bij een fantasie blijven. In dit zalige boek kun je een grote dosis humor en absurdistische taferelen verwachten!

 

Benieuwd geworden naar Iris? Klik dan hier om haar te volgen op Instagram of neem een kijkje op haar website!

 

 

 

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish