Sunday Scroll #72: Wie is Zainab Fasiki?

-

Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. 

Zainab Fasiki door Maddie McGarvey

Zainab Fasiki (1994) is niet alleen stripkunstenaar en werktuigbouwkundig ingenieur, maar ook feminist en genderdemocratie-activist. Haar werk staat bekend om hoe ze controversiële onderwerpen, zoals menstruatie, censuur, naaktheid en femicide, aanpakt. “Ik maak geen kunst voor de lol of als tijdverdrijf”, aldus Fasiki. “Ik doe het als een boodschap van vrede. Ik wil Marokkaanse gemeenschappen uitnodigen om in diversiteit te leven. Om te accepteren dat niet iedereen hetzelfde is en de haat en het op gender gebaseerde geweld te stoppen.”

Fasiki, afkomstig uit Fez (Marokko), is dagelijks het doelwit van straatintimidatie. Toen de Marokkaanse overheid in 2017 alle 44 VN-aanbevelingen om vrouwenrechten in hun land te verbeteren afkeurde, was Fasiki het zat. Ze stopte met haar werk als ingenieur en maakte het stripboek Hshouma, waarin ze de Marokkaanse gemeenschap laat zien dat het vrouwelijk lichaam niet (alleen) gemaakt is voor seks, maar ook een artistiek onderwerp kan zijn. “Dit is een manier om seksuele intimidatie en de ‘verkrachtingscultuur’ te stoppen; en in plaats daarvan vrouwen en hun lichamen te respecteren.”

Zainab Fasiki – Relax, it’s just a body

Als voormalig ingenieur weet Fasiki hoe het is om seksisme te ervaren. Dit beroep wordt in Marokko namelijk vooral beoefend door mannen.
Met haar illustraties wil ze vrouwen vertellen dat ze er voor hen is en dat ze dingen kunnen veranderen. “Kunstenaars moeten nooit het publiek bevredigen met hun werk. Ze moeten kunst maken die het publiek opwekt en uitlokt. Zo kunnen we debatteren over stigma’s.”
Maar Fasiki ziet haar illustraties niet alleen als debatopwekkende kunst. Het is volgens haar ook een vorm van therapie voor zichzelf. Want uiteindelijk is zij ook maar een persoon die om probeert te gaan met de onrechtvaardigheden in onze wereld.

Wil je meer weten over Zainab? Volg haar hier op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish