Sunday Scroll #74: Wie is Judith Pool?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je iets meer te weten over de kunstenaar zelf.

Judith Pool in haar studio

Dynamische, kleurrijke penseelstreken op doeken, begeleid door dikke, soms kadrerende lijnen. Het werk van Judith Pool (1991) zit vol geheimen, verhalen en verborgen lagen die zich in een werveling van kleur bevinden. Haar opvallende werken zijn speels en puur, waarbij ze gebruik maakt van een helder en contrasterend kleurenpalet. “Ik vind het interessant om te onderzoeken hoe ik met kleurgebruik en texturen mensen kan verleiden; en bijna mee kan laten bewegen met mijn schilderijen”, vertelt de kunstenaar. “Ik doe een beroep op hun speelsheid en fantasie.”

Pool woont in Haarlem, de stad waar ze ook opgroeide. Ze kwam er op jonge leeftijd achter dat ze dyslexie had, maar was tegelijkertijd dol op het vertellen van verhalen. Voor Pool was het visuele aspect heel sterk aanwezig; en zo werd dit haar manier om haar verhalen met de wereld te delen. Ze was altijd aan het tekenen en schilderen; en had toen al een voorkeur voor het abstracte. Haar hele kamer hing vol met haar kunstwerken. Zo gaf ze met haar kleurrijke oog haar identiteit vorm.

Na de middelbare school meldde Pool zich aan bij de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Ze ervoer deze tijd als een interessante, maar ook verwarrende periode. Ze wilde met verschillende kleuren werken, de randen van het materiaal opzoeken, en zich niet bezighouden met de vorm. Dit zorgde voor frictie. In haar afstudeerproject, wat figuratief werk is, ziet de kunstenaar haar eigen worsteling terug. Waar Judith wel veel plezier uithaalde op de KABK, was zeefdrukken. Ze bouwde in koffers haar eigen zeefdruk werkplaats en zette niet lang daarna het bedrijf ‘Zeefteef’ op. Samen met een groep vrienden gaf ze workshops zeefdrukken op grote festivals, zoals de Zwarte Cross.

Activisme speelt bij Pool een belangrijke rol binnen haar leven. “Ik heb veel vrienden om me heen die zich hard maken voor feminisme, antiracisme en woningrecht”, zegt ze. “Maar omdat ik abstract werk maak, miste ik de connectie met dit stuk van mezelf. Daarom begon ik met het maken van statement tees. Op deze manier voeg ik mijn kunst en activisme weer samen en zet ik een volgende stap met mijn zeefdrukken.”

De kunstenaar vindt het belangrijk dat, wanneer ze haar werk tentoonstelt, iedereen een individuele interactie met haar werk kan aangaan. Zo verstopt ze soms werken tijdens haar exposities, waar de gelukkige vinder zich toe kan verhouden. Ze speelt ook graag met perspectieven. En met haar contrasterende kleurgebruik en soms dikke penseelstreken, laat ze zien dat kleuren niet toegeschreven hoeven te worden aan gender, maar dat dit fluïde is. 

Pool’s huidige studio bevindt zich in broedplaats ‘De Nieuwe Vide’ in Haarlem. Momenteel voert tekenen de boventoon in haar werk, omdat ze dit kan doen waar ze wil. Ook is ze bezig met het verbreden van haar werk door middel van andere achtergronden, texturen en vormen. Door te experimenteren met kleur en grootte onderzoekt Judith manieren om zichzelf uit te blijven dagen en haar werk opnieuw uit te vinden.

Wil je het werk van Judith Pool in het echt bewonderen? Haar UNIQLO x The TittyMag shirt hangt alleen vandaag nog in het winkelfiliaal in de Kalverstraat in Amsterdam!

Wil je meer weten over Judith? Volg haar dan hier op Instagram of neem een kijkje op haar website!

Gerelateerd

Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

Kunsttips augustus!

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of

Lees meer »

Scroll#15: wie is Sylvie Fleury?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang door Tinder te scrollen in bed, maar ook voor een goede dosis kunst. Daarom lichten we speciaal voor jou elke week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die humoristisch maar kritisch werk maakt met als hoofdthema ‘consumentisme’: Sylvie

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?