Onze sunday scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nog meer te weten over deze inspirerende makers. Deze week: Hiba Schahbaz.
“Zorgvuldig versierd en levendig kleurrijk, trekt de miniatuur de toeschouwer naar binnen. Ik volg de wereld van het mooie in mijn werk, resulterend in visueel aantrekkelijke schilderijen. Dit wordt onderstreept door een verontrustende spanning. De dingen zijn niet helemaal wat ze lijken.” Zo beschrijft Hiba Schahbaz haar eigen werk.
Schahbaz challenged de regels van miniatuurschilderkunst en probeert een vrouwelijk perspectief te accepteren en te omarmen door de kunstvorm opnieuw te contextualiseren. Ze werkt voornamelijk met papier, zwarte thee en pigmenten op waterbasis. Door het vertonen van vrouwenlichamen creëert ze een ruimte voor zichzelf en andere vrouwen om hun verhalen te vertellen en hun geschiedenis terug te eisen.
De kunstenaar is opgeleid in de eeuwenoude traditionele Indo-Perzische schildertechniek. Ze volgde een opleiding in miniatuurschilderen aan de National College of Arts in Pakistan; en ontving een MFA in schilderen van het Pratt Institute. Sinds ze van haar geboortestad Karachi naar de Verenigde Staten is geëmigreerd, heeft ze haar praktijk uitgebreid van miniatuurschilderijen tot werken op menselijke schaal op papier. Ze heeft al verschillende solo en groep exhibities en kunstbeurzen gehad en haar werk verscheen in onder andere Vice en Vogue.
“In mijn werk ben ik zowel de kunstenaar als de performer”, vertelt Schahbaz. “Ik fotografeer mijn lichaam en gebruik deze afbeeldingen als referentie voor mijn schilderijen. Door de verhalen die ik maak, bedenk ik wat het betekent om een vrouw te zijn.”
Haar werk behandelt kwesties als persoonlijke vrijheid, vernietiging, seksualiteit en censuur door de schoonheid, kwetsbaarheid en kracht van de vrouwelijke vorm te onthullen.
Schahbaz gebruikt de vrouwelijke figuur om een verhaal te ontplooien dat culturele en politieke grenzen overstijgt. “Ik vertel mijn eigen verhaal terwijl ik het sterk verfraai met verbeeldingskracht en metafoor. En hoewel ik de hoofdrolspeler in het werk ben, heeft ze ook een dubbele, existentiële betekenis. De vrouwelijke vorm is voor mij als een hulpmiddel om gedachten en zorgen uit sociaal-culturele en politieke domeinen uit te beelden.”
Benieuwd geworden naar Hiba? Volg haar dan hier op Instagram, of neem een kijkje op haar website!