Sunday Scroll #78: Wie is Farah Al Qasimi?

-

Onze sunday scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nog meer te weten over deze inspirerende makers. Deze week: Farah Al Qasimi.

Farah Al Qasimi (1991) is een fotograaf en collage-kunstenaar, geboren in de Verenigde Arabische Emiraten. Het werk dat haar haar eerste erkenning de kunstwereld bracht, is het vastleggen van het leven in de Perzische Golf. In 2018 verhuisde Al Qasimi naar Amerika, waar ze haar bachelor en master beeldende kunst heeft voltooid. 

Nu werkt de kunstenaar vanuit haar studio in Bushwick, New York. Een thema dat centraal staat in haar werk is het navigeren tussen verschillende culturen, de kruispunten waar culturele invloeden samenkomen in personen; en daarmee haar fotografie.

Farah Al Qasimi

In februari 2021 exposeerde Al Qasimi haar eigen tentoonstelling ‘Lady Lady’ in Cooper Cole, Toronto, waarin de thema’s culturele intersectionaliteit, anime en fotografie terugkwamen. De culturele intersectionaliteit is vanwege haar achtergrond inherent aan Farah’s werk. Hierdoor vliegt ze thema’s aan op een hele andere manier dan andere kunstenaars.


Op haar Instagram deelt ze vooral archiefwerk, bijvoorbeeld van haar tijd op de kunstacademie, voltooid werk en experimenten van creatieve uitspattingen tussen haar eigen werk door. Doordat Al Qasimi haar Instagram vrij en losjes aanvliegt, krijg je als volger niet alleen een inkijk in het proces van haar kunstenaarschap, maar geeft het je ook meer achtergrond aan Farah als persoon. Haar humor en internet-invloeden maken haar toegankelijk voor een millennial en gen-z publiek. Door haar achtergrond kunnen mensen van verschillende culturele invloeden weerklank vinden met haar werk. De afstandelijkheid en verhevenheid die de kunstwereld soms meedraagt, kent geen plek in de manier waarop Farah zich profileert.

 Benieuwd geworden naar Farah Al Qasimi? Volg haar dan hier op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish