Sunday Scroll #80: Wie is Joni Kling?

-

Onze sunday scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze zijn en wat zij doen. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de kunstenaar. Deze week: Studio Kling.

Multidisciplinair kunstenaar Joni Kling (1986), beter bekend als Studio Kling, wordt geboren in Gouda. Van kinds af aan is ze altijd aan het tekenen. Ze ontwikkelt hierin een grote liefde voor de natuur, architectuur, mythologie, abstracte en hedendaagse kunst.
Tijdens haar middelbare schoolperiode wordt haar aanleg voor illustraties opgemerkt. Kling meldt zich aan bij de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, om Product Design te studeren. Kling merkt dat ze zich in het maken van illustraties en schilderijen helemaal kan verliezen. Ze mist dit binnen haar opleiding en pakt dit na haar afstuderen weer op.
Tijdens haar afstudeerjaar besluit Joni om bij cultuurpodium en nachtclub BAR te gaan werken. Hier krijgt ze veel vrijheid om haar creativiteit te uiten in het aankleden van de club, en is dan ook verantwoordelijk voor de rand/creatieve programmering. Haar eigenzinnigheid valt op, en vanaf dat moment begint het balletje te rollen voor de kunstenaar.

Naast illustraties en schilderijen, maakt Kling ook grote muurschilderingen, kleding, performances en tattoo-art. Haar inspiratie haalt ze uit oude culturen en moderne kunst. Door mythologische en abstracte lijntekeningen te combineren, heeft ze een zeer gedefinieerde stijl gecreëerd die voortdurend in beweging en ontwikkeling is.

‘In Kling’s werk zie je duidelijk twee verschillende werelden: in snoeihard zwart/wit plaatst ze iedere lijn en stip nauwkeurig, terwijl er in haar gekleurde werk meer ruimte is voor intuïtieve, onbestemde vlakken. Maar ook daar behoudt ze steevast de klassieke klare lijn. Dan weer lyrisch, dan weer op z’n Rotterdams: recht voor z’n raap. Hiermee vangt ze onbewust het tijdsbeeld van haar woonplaats.’-Steven van Lummel

‘Wanneer ik schilder werk ik vaak vanuit gevoel en impulsiviteit. Wanneer ik aan een werk begin heb ik bijna nooit een vooropgezet plan. Via mijn onbewuste borrelt er een idee omhoog, wat ik op dat moment vertaal naar beeld.’

‘De figuren van Joni lijken te wonen in een vervlogen tijd vol sierlijke spelonken, gebeeldhouwde oermensen en statige, ranke dieren. Met haar strakke en tegelijk sierlijke lijnen zoekt ze naar een constante spanning tussen directe emotie en abstractie. Vaak omlijst ze haar werk met een zwarte band, alsof ze de wereld buiten wil sluiten en zo aangeeft: alles wat zich hier binnen afspeelt is van mij. Máár hierbij sluit ze niemand uit, integendeel, de kijker mag meedoen als figurant in haar haast keizerlijk symmetrische wereld.’ -Steven van Lummel

Een terugkerend thema binnen Kling’s werk is een genderloos, fluïde figuur. De schetsmatig weergegeven gezichten zorgen dat er veel ruimte is voor de eigen verbeelding van de kijker. Op dit moment werkt de kunstenaar samen met Romy van Eijk, van LOGOCOMO, aan een gender neutrale kledinglijn om los te raken van genderstereotypering. De kleding wordt uitsluitend gemaakt van gerecycled materiaal en is geinspireerd op de clubcultuur uit de jaren ‘90 met een Escher’eske feel.

Benieuwd geworden naar Joni Kling? Volg haar dan hier op Instagram of neem een kijkje op haar website!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish