Sunday Scroll #81: Wie is Mickalene Thomas?

-

Onze sunday scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze zijn en wat zij doen. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de kunstenaar. Deze week: Mickalene Thomas.

Mickalene Thomas (1971) woont en werkt in Brooklyn. De veelzijdige artiest maakt schilderijen, collages, fotografie, video en installaties. Ze laat zich in haar werk sterk inspireren door de kunstgeschiedenis en de hedendaagse cultuur. Zo creëert Thomas haar eigentijdse visie op de vrouwelijke seksualiteit, schoonheid en macht. In haar werk vervaagt de grenzen tussen object en subject, concreet en abstract, echt en denkbeeldig. Ze laat de kijker zichzelf zo verliezen in haar complexe portretten, landschappen en interieurs.

Thomas had als klein kind al veel kunst en sterke vrouwen om zich heen. Ze werd geboren in Camden, New Jersey en trok op jonge leeftijd in bij haar grootmoeder. Terwijl haar moeder zich ondertussen stortte op een carrière als model. Rond haar achttiende verhuisde ze naar Portland, Oregon, en komt daar in contact met kunstenaar en haar latere mentor, Patrick Abbey. Tijdens een workshop kunsttherapie maakt ze haar eerste illustraties en springt de liefde echt over tussen haar en de kunst. Het resultaat? Olie pasteltekeningen van haar vrienden en familie èn een aanmelding bij de bekende opleiding, Pratt.

Ze dompelt zich vervolgens diep onder in de abstracte schilderkunst, geïnspireerd door Brice Marden en The Color Field Painters. En later ontdekt ze het werk van Chris Ofili tijdens de ‘Sensation’ expositie in het Brooklyn Museum, waar ze trouwens op dit moment werkt als student docent. Net zoals Ofili werkt Thomas met stippen en ingelegde oppervlakken, waar ze maar al te graag glitter aan toevoegt. Op basis van deze werken wordt ze uiteindelijk toegelaten tot het MFA-programma aan de Yale University School of Art.

Thomas maakt van de gelegenheid gebruik om hier haar eerste figuratieve werken te toetsen. Dit doet ze met foto’s van haar moeder en zelfportretten waarin ze poseert als verschillende personages. “Ik schilderde mezelf als Lil’ Kim, poserend als de Mona Lisa, “zegt de kunstenaar, terwijl ze terugdenkt aan haar eerste pogingen om popcultuur en high art samen te brengen.

Ze verhuist hierop naar Brooklyn en heeft daar verschillende simpele bijbanen. En doet er alles aan om te voorkomen dat ze wordt afgeleid van haar passie: de schilderkunst. Als artist in residence in het Studio Museum in Harlem ontmoet ze museumdirecteur Thelma Golden. En is ze rond die periode ver op weg met het ontwikkelen van haar signature stijl. Die enorm geïnspireerd is door sterke Afro-Amerikaanse vrouwen, haar moeder en resulteert in uitbundige collages vol met kristal bedekte decoraties. Al vrij snel hierna is het werk van Thomas te zien in “Greater New York” en volgt hierop haar eerste solotentoonstelling in de Rhona Hoffman Gallery in Chicago.

Op dit moment focust Thomas zich binnen haar kleurrijke werk op diverse landschappen. Volgens de kunstenaar zelf een logische voortzetting van haar interesse in de 19e eeuwse romantische schilderkunst en kunstgeschiedenis. Maar ook een afspiegeling van hoe haar eigen leven veranderde door veel te reizen.

 Benieuwd geworden naar Mickalene Thomas? Volg haar op Instagram of neem een kijkje op haar website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish