Sunday Scroll #83 Wie is Dana Lixenberg?

-

Onze sunday scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze zijn en wat zij doen. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de kunstenaar. Deze week: Dana Lixenberg.

De portretten van Dana Lixenberg (1964) laten je niet meer los zodra je je ertoe verhoudt. Met haar scherpe blik creëert ze een indringend, eerlijk en puur beeld van de geportretteerde. Lixenberg en haar camera zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Voor haar fotografie gebruikt ze de Wista Field 45DX, een enorm analoog apparaat op statief. Doorklikken tijdens het fotograferen is er voor haar daarom niet bij. “Ik ben heel erg gehecht aan het proces”, vertelt de kunstenaar. “Het heeft iets magisch; en het is na al die jaren een verlengstuk van mijn blik geworden. Je ziet het beeld op zijn kop, dat zorgt ervoor dat je beter kijkt naar de compositie. De kwaliteit van het negatief is ook super mooi. Er zit een soort gelaagdheid in.”

Wanneer Lixenberg twintig jaar oud is, start ze haar studie fotografie aan de London College of Printing; en aansluitend studeert ze verder aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hierna reist ze naar New York en maakt ze een portretserie over gangs in Watts, Los Angeles, waar op dat moment hevig wordt gevochten. Hieruit voortvloeiend krijgt Lixenberg opdrachten van allerlei tijdschriften op haar pad. Zo werkt ze samen met The New York Times Magazine, The New Yorker en Vrij Nederland. Ook neemt Lixenberg projecten aan die haar persoonlijke motivatie erg aanspreken, veelal gericht op haar grote interesse voor het individu en gemeenschappen binnen onze samenleving. 

Inmiddels woont de fotograaf (weer) in Amsterdam. Na 28 jaar heen en weer pendelen tussen wereldstad New York en onze hoofdstad, keert ze terug naar haar ouderlijk huis in de bruisende Jordaan.

Tupac Shakur door Dana Lixenberg

Dana ving met haar camera al grote namen uit de hiphopcultuur. De portretten van Tupac Shakur en Christopher Wallace (Biggie) zetten haar naam dikgedrukt en onderstreept op de kaart. Ook iconen uit de Amerikaanse popcultuur zoals Iggy Pop en Prince verschenen voor haar lens. En zelfs Donald Trump fotografeerde ze, lang voor zijn presidentschap in de Verenigde staten.
Recentelijk was Lixenberg’s werk te bekijken in de Kunsthal, Het Hem en Grimm Gallery in Amsterdam. Ook in Grimm Gallery New York werd haar werk geëxposeerd, waarbij de expositie werd geopend door de Amsterdamse band OWN.  

Een bijzonder project voor Lixenberg is Imperial Courts. Dit is een sociaal woningbouwproject in de wijk Watts in Los Angeles. In 1993 maakte de fotograaf hier een serie zwart-wit portretten van de bewoners van de wijk. Ieder portret geeft een inkijkje in de persoonlijke, vaak beladen verhalen van de geportretteerden. Na vijftien jaar keert ze terug en fotografeert ze de bewoners opnieuw. Dit blijft ze op jaarlijkse basis doen tot 2015. Ze vervolgt haar project, compleet met beeld en geluid, en maakt uiteindelijk de prachtige webdocumentaire ‘Imperial courts’.

Meer weten over Dana Lixenberg? Volg haar dan hier op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish