Sunday Scroll #83 Wie is Dana Lixenberg?

Onze sunday scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze zijn en wat zij doen. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de kunstenaar. Deze week: Dana Lixenberg.

De portretten van Dana Lixenberg (1964) laten je niet meer los zodra je je ertoe verhoudt. Met haar scherpe blik creëert ze een indringend, eerlijk en puur beeld van de geportretteerde. Lixenberg en haar camera zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Voor haar fotografie gebruikt ze de Wista Field 45DX, een enorm analoog apparaat op statief. Doorklikken tijdens het fotograferen is er voor haar daarom niet bij. “Ik ben heel erg gehecht aan het proces”, vertelt de kunstenaar. “Het heeft iets magisch; en het is na al die jaren een verlengstuk van mijn blik geworden. Je ziet het beeld op zijn kop, dat zorgt ervoor dat je beter kijkt naar de compositie. De kwaliteit van het negatief is ook super mooi. Er zit een soort gelaagdheid in.”

Wanneer Lixenberg twintig jaar oud is, start ze haar studie fotografie aan de London College of Printing; en aansluitend studeert ze verder aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hierna reist ze naar New York en maakt ze een portretserie over gangs in Watts, Los Angeles, waar op dat moment hevig wordt gevochten. Hieruit voortvloeiend krijgt Lixenberg opdrachten van allerlei tijdschriften op haar pad. Zo werkt ze samen met The New York Times Magazine, The New Yorker en Vrij Nederland. Ook neemt Lixenberg projecten aan die haar persoonlijke motivatie erg aanspreken, veelal gericht op haar grote interesse voor het individu en gemeenschappen binnen onze samenleving. 

Inmiddels woont de fotograaf (weer) in Amsterdam. Na 28 jaar heen en weer pendelen tussen wereldstad New York en onze hoofdstad, keert ze terug naar haar ouderlijk huis in de bruisende Jordaan.

Tupac Shakur door Dana Lixenberg

Dana ving met haar camera al grote namen uit de hiphopcultuur. De portretten van Tupac Shakur en Christopher Wallace (Biggie) zetten haar naam dikgedrukt en onderstreept op de kaart. Ook iconen uit de Amerikaanse popcultuur zoals Iggy Pop en Prince verschenen voor haar lens. En zelfs Donald Trump fotografeerde ze, lang voor zijn presidentschap in de Verenigde staten.
Recentelijk was Lixenberg’s werk te bekijken in de Kunsthal, Het Hem en Grimm Gallery in Amsterdam. Ook in Grimm Gallery New York werd haar werk geëxposeerd, waarbij de expositie werd geopend door de Amsterdamse band OWN.  

Een bijzonder project voor Lixenberg is Imperial Courts. Dit is een sociaal woningbouwproject in de wijk Watts in Los Angeles. In 1993 maakte de fotograaf hier een serie zwart-wit portretten van de bewoners van de wijk. Ieder portret geeft een inkijkje in de persoonlijke, vaak beladen verhalen van de geportretteerden. Na vijftien jaar keert ze terug en fotografeert ze de bewoners opnieuw. Dit blijft ze op jaarlijkse basis doen tot 2015. Ze vervolgt haar project, compleet met beeld en geluid, en maakt uiteindelijk de prachtige webdocumentaire ‘Imperial courts’.

Meer weten over Dana Lixenberg? Volg haar dan hier op Instagram!

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?