Sunday Scroll #83 Wie is Dana Lixenberg?

Onze sunday scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze zijn en wat zij doen. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de kunstenaar. Deze week: Dana Lixenberg.

De portretten van Dana Lixenberg (1964) laten je niet meer los zodra je je ertoe verhoudt. Met haar scherpe blik creëert ze een indringend, eerlijk en puur beeld van de geportretteerde. Lixenberg en haar camera zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Voor haar fotografie gebruikt ze de Wista Field 45DX, een enorm analoog apparaat op statief. Doorklikken tijdens het fotograferen is er voor haar daarom niet bij. “Ik ben heel erg gehecht aan het proces”, vertelt de kunstenaar. “Het heeft iets magisch; en het is na al die jaren een verlengstuk van mijn blik geworden. Je ziet het beeld op zijn kop, dat zorgt ervoor dat je beter kijkt naar de compositie. De kwaliteit van het negatief is ook super mooi. Er zit een soort gelaagdheid in.”

Wanneer Lixenberg twintig jaar oud is, start ze haar studie fotografie aan de London College of Printing; en aansluitend studeert ze verder aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hierna reist ze naar New York en maakt ze een portretserie over gangs in Watts, Los Angeles, waar op dat moment hevig wordt gevochten. Hieruit voortvloeiend krijgt Lixenberg opdrachten van allerlei tijdschriften op haar pad. Zo werkt ze samen met The New York Times Magazine, The New Yorker en Vrij Nederland. Ook neemt Lixenberg projecten aan die haar persoonlijke motivatie erg aanspreken, veelal gericht op haar grote interesse voor het individu en gemeenschappen binnen onze samenleving. 

Inmiddels woont de fotograaf (weer) in Amsterdam. Na 28 jaar heen en weer pendelen tussen wereldstad New York en onze hoofdstad, keert ze terug naar haar ouderlijk huis in de bruisende Jordaan.

Tupac Shakur door Dana Lixenberg

Dana ving met haar camera al grote namen uit de hiphopcultuur. De portretten van Tupac Shakur en Christopher Wallace (Biggie) zetten haar naam dikgedrukt en onderstreept op de kaart. Ook iconen uit de Amerikaanse popcultuur zoals Iggy Pop en Prince verschenen voor haar lens. En zelfs Donald Trump fotografeerde ze, lang voor zijn presidentschap in de Verenigde staten.
Recentelijk was Lixenberg’s werk te bekijken in de Kunsthal, Het Hem en Grimm Gallery in Amsterdam. Ook in Grimm Gallery New York werd haar werk geëxposeerd, waarbij de expositie werd geopend door de Amsterdamse band OWN.  

Een bijzonder project voor Lixenberg is Imperial Courts. Dit is een sociaal woningbouwproject in de wijk Watts in Los Angeles. In 1993 maakte de fotograaf hier een serie zwart-wit portretten van de bewoners van de wijk. Ieder portret geeft een inkijkje in de persoonlijke, vaak beladen verhalen van de geportretteerden. Na vijftien jaar keert ze terug en fotografeert ze de bewoners opnieuw. Dit blijft ze op jaarlijkse basis doen tot 2015. Ze vervolgt haar project, compleet met beeld en geluid, en maakt uiteindelijk de prachtige webdocumentaire ‘Imperial courts’.

Meer weten over Dana Lixenberg? Volg haar dan hier op Instagram!

Gerelateerd

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

Kunsthistoricus roept op tot verandering tijdens lezing

Onze Founder Cathelijne Blok geeft de Joost Zwagerman Lezing op 18 november 22 oktober 2024, Alkmaar. Hoe ziet een wereld zonder kunst eruit? Cathelijne Blok, kunsthistoricus, schrijver en journalist, breekt een lans voor de kunsten in haaroptreden op de Joost Zwagerman Lezing op 18 november in TAQA Theater de Vest.Blok

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?