Sunday Scroll #84 Wie is Kimberly Dias?

-

Onze sunday scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nog meer te weten over de inspirerende maker. Deze week: Kimberly Dias!

Kimberley Dias

Kimberly Dias is een kunstenaar die geboren en getogen is in Rotterdam. Dias is van Kaapverdische komaf en vindt het belangrijk om – door middel van haar werk – mensen van kleur te representeren. Ook heeft ze een grote fascinatie voor onderwerpen als identiteit, vrouwenrechten, zwartheid in Nederlandse context en migratie. “Vraagstukken over deze onderwerpen werk ik uit in fotografie, film of verf”, aldus de Rotterdamse. “Dit doe ik vooral om space te claimen in ruimtes waarin ik mezelf en andere vrouwen van kleur niet genoeg terugzie. Ik wil mijn steentje bijdragen en mijn perspectief op de wereld delen.’’

De Amerikaanse actrice, Issa Rae, is Dias’ grootste inspiratiebron. “Ik vind haar visie en hoe ze gegroeid is van YouTuber naar regisseur van haar eigen serie zó tof.”
En op het gebied van fotografie is ze fan van Sharon Jane, Tarona en Eliza Bordeaux. “Omdat ze een hele eigen stijl hebben, wat hun werk in mijn ogen authentiek maakt.’’

Door Kimberley Dias

Als ze mocht kiezen met wie ze ooit nog een keer samen zou willen werken, zou ze gaan voor Erykah Badu. “Universe, make it happen please!”
Eén van Dias’ grootste dromen is al verwezenlijkt. Ze is namelijk gehonoreerd door het Mondriaan Fonds. Hierdoor kan ze een maand lang onderzoek doen als artist in residency in Kaapverdië. “Mijn onderzoek gaat over de representatie van Kaapverdianen die in de jaren ‘60 naar Nederland zijn geëmigreerd. Hiervoor ga ik samen met twaalf andere Afrikaanse kunstenaars werken aan een groepstentoonstelling. Ik hoop dat ik zo uit mijn Europese bubbel kan stappen, om mijn horizon als maker te verbreden.’’

Wil je meer weten over Kimberly Dias? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish