Sunday Scroll #85: Isa van Lier

-

Onze sunday scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nog meer te weten over de inspirerende maker. Deze week: Isa van Lier!

Isa van Lier

Wanneer we naar het werk van Isa van Lier (1996) kijken, zien we een vrolijke, universele speelplaats die bulkt van de verschillende vormen en kleuren. Van Lier creëert een unieke, speelse wereld waar je je intuïtieve oog en verbeelding op los kunt laten.

Isa van Lier is een geboren en getogen Amsterdamse. Vanaf haar vijftiende begint ze fanatiek te tekenen, om dit vervolgens nooit meer los te laten en uiteindelijk de vormen uit haar tekeningen tot leven te laten komen in Keramieke sculpturen en grote olieverf schilderijen.
In nieuwe werken maken vindt ze namelijk iedere keer weer een nieuwe uitdaging; en daarmee een avontuur. Vanuit dit plezier, en haar behoefte om dit plezier te delen met de wereld, meldt de jonge kunstenaar zich aan voor de KABK in Den Haag.

In 2019 vertrekt Van Lier voor een half jaar naar Japan, waar ze naar eigen zeggen zoveel inspiratie opdoet, dat ze hier nog wel een leven op kan teren. Ze wordt omringt door de eeuwenoude wijsheid van het voor haar niet onbekende Zen Boeddhisme; en kan deze wijsheid nu nog meer integreren in haar werk. Vol van nieuwe indrukken, inspiratie en wijsheid keert ze terug naar Den Haag. Hier wil ze het gevoel dat ze ervoer tijdens haar bezoek aan de ‘Stone gardens’ in Japan vasthouden. Door de snelheid van het leven in Nederland voelt deze ervaring soms wat ver weg, maar de kunstenaar denkt er vaak aan terug. In 2020 studeert ze af en inmiddels heeft ze een atelier in Den Haag waar ze zich helemaal kan uitleven.

Het werk van Van Lier bestaat tegenwoordig uit prachtige schilderijen, ceramieken sculpturen en kamer vullende installaties. Met haar werken tast ze de grenzen af
tussen vorm en non-vorm. Ze wil mensen haar werk laten ervaren door middel van
intuïtie, lichaam en ziel, in plaats van concepten.
Als je naar het werk kijkt, zie je veel vrouwelijkheid in haar keuze van vormen, kleuren en ruimtes. Het ronde, het organische, het omarmende en het liefelijke zijn aspecten waar de kunstenaar graag mee speelt.

Op dit moment is Van Lier in volle gang met de voorbereidingen voor een grabbelton voor Art Rotterdam. Mensen kunnen hier tegen een kleine prijs de grabbelton induiken voor een sculptuur van de kunstenaar. Dit concept had eerder al veel succes. “Zo breng ik kunst op een laagdrempelige manier in ieders handen en huizen”, vertelt de kunstenaar. “Mensen krijgen een kinderlijke sprankel in hun ogen wanneer ze horen dat ze een werkje kunnen grabbelen.” Haar laatst afgeronde project was de ALL-INN expositie in het HEM, waar ze een kleine versie maakte van haar ZEN SUPERMARKT installatie, haar afstudeerproject.

Benieuwd geworden naar Isa van Lier? Volg haar dan hier op Instagram of neem een kijkje op haar website!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish