Sunday Scroll #86: Wie is Njideka Akunyili Crosby?

-

Onze sunday scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker achter het werk. Deze week: Njideka Akunyili Crosby.

Njideka Akunyili Crosby (1983) is een Nigeriaans-Amerikaanse beeldende kunstenaar, die geboren werd in Enugu, Nigeria en op haar zestiende verhuisde naar Los Angeles.

Voor haar werk put ze uit haar persoonlijke ervaring als Nigeriaanse vrouw die in Amerika woont. Het concept om Afrikaanse intimiteit te integreren in de westerse schilderkunst, werd bij haar geïntroduceerd door het werk van Kerry James Marshall.

Tijdens haar studie werd de jonge kunstenaar blootgesteld aan Nigeriaanse, Britse en Amerikaanse populaire cultuur, wat bijdroeg aan de overeenkomsten tussen haar werk en het werk van popcultuur-kunstenaars.

De kunstenaar Wangechi Mutu inspireerde Crosby om afbeeldingen te gebruiken om ​​er nieuwe dingen van te maken. Ze verwerkt foto-transfers en stoffen in haar werk, om zo verschillende aspecten, zoals kapsels, mode, architectuur en meubels uit twee culturen samen te voegen. Foto-overdracht vermindert de visuele scherpte van een foto, waar Crosby juist van houdt. Voor haar staat dit symbool voor hoe informatie verloren gaat als mensen zich verplaatsen tussen culturele ruimtes. 

De kunstenaar wordt ook beïnvloed door schrijver Chinua Achebe, wiens focus ligt op het veranderen van de Engelse taal om bij zijn eigen cultuur te passen.

Ook Kerry James Marshal wordt door Crosby genoemd als inspiratiebron. Net als zijzelf, verwijst Marshal namelijk naar traditie, maar in zijn geval naar de Europese geschiedenis. Zijn werk heeft haar het vertrouwen gegeven om die traditie in haar eigen richting te nemen.

Wil je meer weten over Njideka Akunyili Crosby ? Volg haar dan op Instagram!

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish