Sunday Scroll #92 Wie is Amy Sherald?

-

Onze sunday scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker achter het werk. Deze week: Amy Sherald!

Amy Sherald (1973) is een Amerikaanse schilder uit Columbus, Georgia. Haar stijl kun je herkennen door haar realisme gecombineerd met geënsceneerde foto’s van haar onderwerpen. Omdat Sherald kunst maakt die dichtbij haarzelf ligt, hebben al haar werken Afro-Amerikaanse invloeden.

Sinds 2012 gebruikt de kunstenaar grisaille om de huidtinten in haar werk weer te geven. Dit is een keuze die ze beschrijft als ‘bedoeld om conventies over huidskleur en ras uit te dagen’. 

Sherald werd bekend in 2016, toen haar schilderij ‘Miss Everything, Unsuppressed Deliverance’ de Outwin Boochever Portrait Competition van de National Portrait Gallery won, samen met een prijs van 25.000 dollar. Haar dynamische portretten, die door middel van kleur en vorm de psychologische effecten van stereotype beelden rondom Afro-Amerikaanse onderwerpen confronteren, werden opgemerkt bij de jury. Hiermee was ze de eerste vrouw én de eerste Afro-Amerikaan die de wedstrijd won.
Sherald zei dat het schilderij was geïnspireerd door Alice in Wonderland, omdat haar werk vaak begint op een plek van fantasie. Dit leent zich – volgens haar – voor de mogelijkheid om ‘gezien te worden als meer dan de kleur van je huid’. 

Wil je meer zien en horen van Amy Sherald? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish