Sunday Scroll #87: Wie is Hedy Tjin?

Onze sunday scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker achter het werk. Deze week: Hedy Tjin!

Hedy Tjin doorTirza Lempers

Kleurrijk, sprekend en verbindend zijn woorden die opborrelen wanneer we kijken naar het werk van Hedy Tjin. Binnen haar werk zijn maatschappelijke thema’s terug te vinden, die ze op een laagdrempelige manier aansnijdt. De basis van Tjin’s werk zijn stifttekeningen, waarvan sommigen later eindigen als muurschildering, textielcollage of geprint kledingstuk.

Hedy Tjin groeit op in een dorpje in Brabant. Ze is de middelste uit een gezin van drie dochters, met een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader. Van kinds af aan is ze altijd aan het tekenen en knutselen; hier kan ze al haar creativiteit in kwijt. Het wordt dan ook snel duidelijk dat de jonge kunstenaar hierin verder wil groeien. Na haar middelbare school gaat de jonge maker studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, met een focus op illustratie. Tjin omschrijft deze plek als een speeltuin: omgeven zijn met mensen die dezelfde passie delen, continu creëren en nieuwe dingen uitproberen.

Na haar afstuderen in 2009 vertrekt Tjin op jaarlijkse basis naar Suriname om hier te overwinteren. De invloed daarvan is duidelijk terug te zien in haar werk. “Binnen mijn werk is een combinatie van mijn leven te zien: het leven in Amsterdam, mijn belevingen in Suriname en de momenten bij mijn ouders in het dorp”, vertelt de kunstenaar.
Daarnaast stelt Tjin ook op een toegankelijke en vriendelijke manier maatschappelijke onderwerpen en problemen aan de kaak. Ze kan niet tegen onrecht en heeft altijd al de behoefte gevoeld om zich hierover uit te spreken. Door middel van beeld wil ze de kijker een boodschap meegeven, ook wanneer deze niet geïnteresseerd is. Ze wil mensen triggeren en hoopt dat de kijker op deze manier langer stil zal staan bij – voor haar – belangrijke onderwerpen.

Opvallend is de veelzijdigheid en de gave om het beeld dat ze creëert op verschillende manieren te verwerken. Haar inspiratie haalt Tjin uit dagelijkse taferelen: snapshots van momenten met vrienden, familie en prachtige uitzichten op vakantie. Ze probeert altijd een wereld te vormen waarin iedereen zich welkom voelt en die voor haar vanzelfsprekend is.
Wanneer ze illustratieklussen krijgt waarin van haar gevraagd wordt om mensfiguren af te beelden, gaat haar voorkeur uit naar het afbeelden van vrouwen. Het uitstralen van inclusiviteit is dan ook een belangrijk element binnen het werk van de kunstenaar.

Recentelijk maakte Tjin een 28 meter lange muurschildering bij restaurant Waterkant in Amsterdam. “Het was heel lekker om na een winter met avondklok en lockdown een week in de buitenlucht te schilderen. Het was ontzettend koud en tegelijkertijd amazing.” Er staan momenteel een aantal projecten klaar om gedeeld te worden met de wereld.

Ben je benieuwd geworden naar Hedy Tjin? Volg haar dan hier op Instagram of neem een kijkje op haar website!

Gerelateerd

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

Kunsthistoricus roept op tot verandering tijdens lezing

Onze Founder Cathelijne Blok geeft de Joost Zwagerman Lezing op 18 november 22 oktober 2024, Alkmaar. Hoe ziet een wereld zonder kunst eruit? Cathelijne Blok, kunsthistoricus, schrijver en journalist, breekt een lans voor de kunsten in haaroptreden op de Joost Zwagerman Lezing op 18 november in TAQA Theater de Vest.Blok

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?