Sunday Scroll #87: Wie is Hedy Tjin?

Onze sunday scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker achter het werk. Deze week: Hedy Tjin!

Hedy Tjin doorTirza Lempers

Kleurrijk, sprekend en verbindend zijn woorden die opborrelen wanneer we kijken naar het werk van Hedy Tjin. Binnen haar werk zijn maatschappelijke thema’s terug te vinden, die ze op een laagdrempelige manier aansnijdt. De basis van Tjin’s werk zijn stifttekeningen, waarvan sommigen later eindigen als muurschildering, textielcollage of geprint kledingstuk.

Hedy Tjin groeit op in een dorpje in Brabant. Ze is de middelste uit een gezin van drie dochters, met een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader. Van kinds af aan is ze altijd aan het tekenen en knutselen; hier kan ze al haar creativiteit in kwijt. Het wordt dan ook snel duidelijk dat de jonge kunstenaar hierin verder wil groeien. Na haar middelbare school gaat de jonge maker studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, met een focus op illustratie. Tjin omschrijft deze plek als een speeltuin: omgeven zijn met mensen die dezelfde passie delen, continu creëren en nieuwe dingen uitproberen.

Na haar afstuderen in 2009 vertrekt Tjin op jaarlijkse basis naar Suriname om hier te overwinteren. De invloed daarvan is duidelijk terug te zien in haar werk. “Binnen mijn werk is een combinatie van mijn leven te zien: het leven in Amsterdam, mijn belevingen in Suriname en de momenten bij mijn ouders in het dorp”, vertelt de kunstenaar.
Daarnaast stelt Tjin ook op een toegankelijke en vriendelijke manier maatschappelijke onderwerpen en problemen aan de kaak. Ze kan niet tegen onrecht en heeft altijd al de behoefte gevoeld om zich hierover uit te spreken. Door middel van beeld wil ze de kijker een boodschap meegeven, ook wanneer deze niet geïnteresseerd is. Ze wil mensen triggeren en hoopt dat de kijker op deze manier langer stil zal staan bij – voor haar – belangrijke onderwerpen.

Opvallend is de veelzijdigheid en de gave om het beeld dat ze creëert op verschillende manieren te verwerken. Haar inspiratie haalt Tjin uit dagelijkse taferelen: snapshots van momenten met vrienden, familie en prachtige uitzichten op vakantie. Ze probeert altijd een wereld te vormen waarin iedereen zich welkom voelt en die voor haar vanzelfsprekend is.
Wanneer ze illustratieklussen krijgt waarin van haar gevraagd wordt om mensfiguren af te beelden, gaat haar voorkeur uit naar het afbeelden van vrouwen. Het uitstralen van inclusiviteit is dan ook een belangrijk element binnen het werk van de kunstenaar.

Recentelijk maakte Tjin een 28 meter lange muurschildering bij restaurant Waterkant in Amsterdam. “Het was heel lekker om na een winter met avondklok en lockdown een week in de buitenlucht te schilderen. Het was ontzettend koud en tegelijkertijd amazing.” Er staan momenteel een aantal projecten klaar om gedeeld te worden met de wereld.

Ben je benieuwd geworden naar Hedy Tjin? Volg haar dan hier op Instagram of neem een kijkje op haar website!

Gerelateerd

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

Kunsttips augustus!

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of

Lees meer »

Scroll#15: wie is Sylvie Fleury?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang door Tinder te scrollen in bed, maar ook voor een goede dosis kunst. Daarom lichten we speciaal voor jou elke week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die humoristisch maar kritisch werk maakt met als hoofdthema ‘consumentisme’: Sylvie

Lees meer »

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?