Sunday Scroll #93: Lorna Simpson

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker. Deze week: Lorna Simpson!

Beeld: Tømas via Flickr
Twenty Questions

Lorna Simpson (1960) is multimediakunstenaar en fotograaf. Ze werd vooral populair in de jaren ‘80, met kunstwerken als Square Deal en Guarded Conditions.
De Amerikaanse focust zich binnen haar kunst voornamelijk op identiteit, gender, ras en geschiedenis. Dit doet ze onder andere door het maken van installaties, films, audiofragmenten, schilderijen, sculpturen en fotocollages.

Simpson reisde naar de continenten Afrika en Europa om haar skills met betrekking tot het maken van film-documentaires te verbeteren. In haar werk in de jaren ‘80 en ‘90 probeerde ze Afro-Amerikaanse vrouwen te portretteren op een manier die noch denigrerend, noch een werkelijke representatie was van de geportretteerde vrouwen. Hiervoor ontving de kunstenaar in 1985 een National Endowment for the Arts Fellowship. In 1990 werd ze ook de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die exposeerde op de Biënnale van Venetië.

Het doel van Simpson is om de erfenis van zwarte kunstenaars van vandaag te blijven beïnvloeden door te spreken met kunstenaars en activisten zoals het Art Hoe Collective. Als ze gevraagd wordt naar haar carrière, zegt ze: ‘Ik heb altijd precies gedaan wat ik wilde doen, ongeacht wat er buiten was. Ik hield me gewoon aan dat principe en daardoor ben ik een veel gelukkiger persoon.’

 Wil je meer weten over Lorna? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish