Sunday Scroll #88: Wie is Sonia Boyce?

-

Onze sunday scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker. Deze week: Sonia Boyce!

Sonia Boyce

Sonia Boyce (1962) is een Britse Afro-Caribische kunstenaar die woont en werkt in Londen. Boyce is hoogleraar black art & design aan de University of the Arts London. 

Ze werkt voornamelijk met installaties, fotografies en teksten. Door middel van haar werk onderzoekt ze haar positie als zwarte vrouw in Groot-Brittannië en de historische gebeurtenissen waarin die ervaringen zijn geworteld.

Haar bekendheid kreeg Boyce als onderdeel van de zwarte Britse culturele renaissance in de jaren ‘80. Een tentoonstelling waaraan ze destijds deelnam, was getiteld ‘Five Black Women’ en was te zien in het Africa Centre in Londen. Haar werk bestond uit grote krijt-en pasteltekeningen met afbeeldingen van vrienden, familie en ervaringen uit haar kindertijd. In 1989 maakte ze ook deel uit van een groep van vier vrouwelijke kunstenaars die een tentoonstelling creëerden genaamd ‘The Other Story’, de eerste vertoning van Brits-Afrikaans, Caribisch en Aziatisch modernisme. 

In februari 2020 werd aangekondigd dat Boyce was geselecteerd als de eerste zwarte vrouw die het Verenigd Koninkrijk mocht vertegenwoordigen tijdens de jaarlijkse Biënnale van Venetië. De kunstenaar werd gekozen door de British Council en zal een grote solotentoonstelling produceren. De directeur beeldende kunst van de British Council, Emma Dexter, beweert dat het inclusieve en krachtige werk van Boyce een perfecte selectie is voor deze belangrijke tijd in de Britse geschiedenis. 

Wil je meer weten over Sonia Boyce? Klik dan hier!

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish