Sunday Scroll #88: Wie is Sonia Boyce?

Onze sunday scroll ken je vast wel! Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker. Deze week: Sonia Boyce!

Sonia Boyce

Sonia Boyce (1962) is een Britse Afro-Caribische kunstenaar die woont en werkt in Londen. Boyce is hoogleraar black art & design aan de University of the Arts London. 

Ze werkt voornamelijk met installaties, fotografies en teksten. Door middel van haar werk onderzoekt ze haar positie als zwarte vrouw in Groot-Brittannië en de historische gebeurtenissen waarin die ervaringen zijn geworteld.

Haar bekendheid kreeg Boyce als onderdeel van de zwarte Britse culturele renaissance in de jaren ‘80. Een tentoonstelling waaraan ze destijds deelnam, was getiteld ‘Five Black Women’ en was te zien in het Africa Centre in Londen. Haar werk bestond uit grote krijt-en pasteltekeningen met afbeeldingen van vrienden, familie en ervaringen uit haar kindertijd. In 1989 maakte ze ook deel uit van een groep van vier vrouwelijke kunstenaars die een tentoonstelling creëerden genaamd ‘The Other Story’, de eerste vertoning van Brits-Afrikaans, Caribisch en Aziatisch modernisme. 

In februari 2020 werd aangekondigd dat Boyce was geselecteerd als de eerste zwarte vrouw die het Verenigd Koninkrijk mocht vertegenwoordigen tijdens de jaarlijkse Biënnale van Venetië. De kunstenaar werd gekozen door de British Council en zal een grote solotentoonstelling produceren. De directeur beeldende kunst van de British Council, Emma Dexter, beweert dat het inclusieve en krachtige werk van Boyce een perfecte selectie is voor deze belangrijke tijd in de Britse geschiedenis. 

Wil je meer weten over Sonia Boyce? Klik dan hier!

 

Gerelateerd

TITTYMAG ARG SHIRT IS TERUG!

Na drie jaar is het eindelijk weer zover: ons iconische “TittyMag” T-shirt is terug!  In samenwerking met de getalenteerde illustrator Lotte Gielen hebben we een herzien design van ons favoriete shirt uitgebracht. Dit shirt is meer dan zomaar een kledingstuk. Het is draagbare kunst! En een viering van de vrouw!

Lees meer »

Scroll #7: Wie is Iris van Herpen?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal waar mode niet alleen een kledingstuk is, maar een grenzeloze kunstvorm. Een visionair modeontwerpster die de grenzen van wat mogelijk is, in de haute couture

Lees meer »

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?