Sunday Scroll #94: Lubaina Himid

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker. Deze week: Lubaina Himid!

Lubaina Himid (1954) is een Briste kunstenaar, curator en docent Contemporary Art aan the University of Central Lancashire. Haar kunst focust zich voornamelijk op activisme, culturele geschiedenis en het toe-eigenen van je identiteiten. Ook is Himid bekend voor de innovatieve insteken die ze kiest binnen haar werk.

Maar misschien wel het meest tekenend is voor Himid’s carrière, is haar betrokkenheid bij de positie van zwarte vrouwen in de kunstwereld. Zelf was ze namelijk één van de eerste kunstenaars die in de jaren ‘80 betrokken raakte bij de Black Art Movement in het Verenigd Koninkrijk. De kunstenaar was – en is – altijd bezig met het maken van ruimte voor de verhalen en creativiteit van zwarte vrouwen. En dat doet ze niet alleen via haar eigen kunst, maar ook in haar werk als curator. Zo organiseerde ze bijvoorbeeld meerdere tentoonstellingen die in het teken stonden van de kunst van zwarte vrouwelijke kunstenaars. In 2010 werd Himid voor al dit harde werk benoemd tot Order of the British Empire.

Wil je meer weten van Lubaina Himid? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish