Sunday Scroll #90: Wie is Mickey Yang?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker. Deze week: Mickey Yang!

Mickey Yang door Tahné Kleijn

Avontuurlijk, gelaagd en ruimte-vullend zijn woorden die ons te binnen schieten wanneer we kijken naar het werk van Mickey Yang. De multimedia-installaties die Yang maakt, bestaan uit objecten, video’s en performances. Vaak komen de installaties tot leven: de sculpturen bewegen, vibreren en roteren – en dit werkt synchroon met elementen zoals video en geluid. In deze installaties combineert de kunstenaar robuuste materialen als hout en metaal met vluchtige effecten als rook, schuim of reflectie. “Alles kan onderdeel zijn van de kunstwerken die ik maak”, vertelt Yang. “Ik laat mensen zich graag verwonderen. Dat doe ik door verbeelding en speelsheid onderdeel van mijn werk te maken.”

Amazigh, De Fabriek Eindhoven
Expositie samen met Katrein Breukers
Beeld door Jeannette Slütter van Temet Studio

Mickey Yang woont momenteel tijdelijk in Maastricht, waar ze zich verder ontwikkelt aan de Jan van Eyck Academie. De kunstenaar groeit op in Nederland, als dochter van Singaporees-Chinese ouders. Deze gemixte culturele identiteit ligt dan ook aan de basis van haar werk. Door het ontbreken van een gemeenschappelijke moedertaal tussen Yang en haar familie, communiceert ze binnen haar werk vooral met beelden, omdat ze de taal daarvan inclusiever en universeler vindt.

In haar kunstenaarspraktijk verkent Yang verscheidene thema’s als beeldrepresentatie, verwondering, massacultuur en de subjectieve ervaring van ons collectieve geheugen. “Ik hecht veel waarde aan het werken met traditionele ambachten, omdat deze technieken vaak universeel worden gebruikt in uiteenlopende culturen en tijdperken. Inspiratie haal ik uit mijn directe omgeving, verhaalvertellingen, samenwerkingen en mijn eerdere projecten. Vaak raak ik ook geïnspireerd door dingen die ik in eerste instantie gênant of irritant vind. ”

Yang’s meest recente project is de museumsolo ‘Upaya’, die tot en met 15 augustus te zien is bij KM21 in Den Haag. “Het bijzondere is dat in coronatijd eigenlijk een grote internationale solotentoonstelling gepland stond bij Kunsthalle Osnabrück in Duitsland. Door het zien van een filmpje van deze tentoonstelling kwam curator Yasmijn Yarram van KM21 bij mij terecht.”

Beeld door Gijs Leijdekkers

De titel ‘Upaya’ komt uit het Sanskriet. In het boeddhisme is het een term die verwijst naar een aspect van begeleiding langs de boeddhistische paden naar verlichting. In de tentoonstelling neemt Yang de bezoeker mee langs een dwaalpad van bevestigingen en ontkenningen en speelt ze met interpretaties uit Aziatische filosofieën, zelfhulpboeken en spirituele praktijken in het streven naar zelfontplooiing. “Hiervoor werd ik geïnspireerd door mijn Aziatische achtergrond. De Chinese cultuur is oud en nieuw tegelijk: tradities gaan goed samen met moderne vooruitgang. De sterk visuele tradities en Chinese ornamenten bevatten zowel clichés als tijdloze elementen, die ik graag wilde vertalen naar monumentale constructies.”
Yang werkt continu met andere technieken. Voor deze expositie werkte ze samen met een Haagse smederij om oude ambachten op een hedendaagse manier in te zetten, waarbij ze kalligrafie en illustraties transformeerden naar grafische lijnen in gesmeed metaal. Ook werkte ze met technici om de hele tentoonstelling computergestuurd tot leven te laten komen.

Wil je meer zien van Mickey Yang? Volg haar op Instagram of plan een bezoek in aan KM21!

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?