Sunday Scroll #91: Wie is Eva Bartels?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker. Deze week: Eva Bartels!

Het werk van Eva Bartels is speels, sensueel en krachtig. Met haar werk tracht ze alle vormen ineen te kneden en zoekt daarbij per boodschap naar een uitingsvorm.

De trans-disciplinaire kunstenaar vertelt haar verhalen via schilderijen, performances en voorstellingen.

Bartels is als kind al dol op tekenen, geen enkel stuk papier blijft wit. Haar oppas is kunstenaar en stimuleert de jonge Eva om zelf te creëren uit alles wat er om haar heen is. Ook is ze gefascineerd door theater en is nieuwsgierigheid haar grote drijfveer. Vanuit deze nieuwsgierigheid naar de wereld vertrekt de twintigjarige voor een aantal maanden naar China en India. “Toen begon mijn leven pas echt”, vertelt ze. “Het reizen en de avonturen die ik meemaakte, hebben mijn inspiratie en creatiedrift op een positieve manier in lichte laaien gezet.”

Met haar werk vertelt Bartels de verhalen van vrouwen door alle tijden heen. Zo maakte ze een solovoorstelling over het leven en werk van Leonora Carrington. “Carrington vocht voor haar kunstenaarschap en weigerde om weg gezet te worden als muze. Dat was in die tijd heel opmerkelijk. Ik hou van pioniers, ze bewandelen de ongebaande paden vol van tegenslag, omdat ze getriggerd zijn door een vurige waarheid die groter is dan alle sociale conventies.

Ook de natuur is een grote inspiratiebron voor de kunstenaar.Ik beleef zo veel liefde en kracht als ik de wonderbaarlijke inventiviteit en de energieke vindingrijkheid van de natuur aanschouw.

Binnen Bartels’ werk zien we veel aandacht voor femininiteit. De afgebeelde vrouwen zijn openlijk onderzoekend, schaamteloos krachtig en teder. Tegelijkertijd zien we dromerige blikken, soms tegen het ongeïnteresseerde aan. We zien vrouwen die uitstralen dat ze genoeg hebben aan zichzelfen zichzelf dragen op de voor hen gewenste manier.

Op dit moment doet Bartels onderzoek voor haar volgende solotentoonstelling die over het leven en werk van een ZuidAfrikaanse kunstenares gaat.

Daarnaast werkt de kunstenaar aan een serie schilderijen waar de zomer overheen druipt. “We zien zachte, zwoele en kleurrijke taferelen vol van naakte mensen die zich laten dragen door buitenproportioneel grote dierenof dansen in een onderwaterwereld vol zeewier. Dat is waar ik op dit moment het meeste naar verlang: in m’n blootje samensmelten met de zon, zee en de bergen.”

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish