Sunday Scroll #98: Otobong Nkanga

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker. Deze week: Otobong Nkanga.

Otobong Nkanga is een beeldend kunstenaar en live performer. Nkanga is in 1974 geboren in Nigeria en momenteel wonend en werkend in Antwerpen. In haar tekeningen, installaties, foto’s, sculpturen en performances onderzoekt de kunstenaar de sociale en topografische relaties met onze dagelijkse omgeving. 

Nkanga begon haar kunstopleiding aan de Obafemi Awolowo University in Ile-Ife, Nigeria. Later zette ze haar studie voort aan de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs. Van 2002 tot 2004 zat ze in het residency-programma van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten Amsterdam. In 2008 ontving ze haar Master in performing arts.

Het begrip ‘land’ staat centraal in de werken van Nkanga. Door dit te benaderen als een plek die niemand toebehoort, geeft ze een alternatieve betekenis aan de sociale ideeën over identiteit. Tegelijkertijd brengt ze hiermee de herinneringen en historische gevolgen die door natuur en mens worden veroorzaakt aan het licht.
Met haar werken plaatst ze onder andere de verschillende voorvallen van het kolonisatieproces in een hedendaagse context. Op deze manier stelt de kunstenaar onze relatie tot de alledaagse omgeving opnieuw voor en roept ze vragen op over de historische structuur van een plek. 

Haar onderzoeken brengen alle verschillende onderdelen waaruit onze omgeving bestaat samen. Ze legt de complexiteit van hulpbronnen zoals aarde en grond en hun potentiële waarden bloot, om op deze manier verhalen op te wekken die verbonden zijn met land. Naast haar werken en performances maakt Nkanga ook gebruik van publicaties, schrijven en lesgeven. Het uitgangspunt van haar werk komt vaak voort uit de systemen en procedures waarmee grondstoffen lokaal opgegraven worden, technologisch verwerkt en wereldwijd worden verspreid. Daaruit volgt ze de draden die ertsen, materiële cultuur en de herverdeling van macht en kennis met elkaar verbinden. 

Nkanga heeft verschillende solo-exposities gehad, waarvan haar meest recente When Looking Across the Sea, do you Dream? in La Villa Arson in Nice (2021) was. Daarnaast heeft ze deelgenomen aan grote groepsexposities en zijn haar werken getoond in onder andere het Centre Pompidou in Parijs, Tate Modern in Londen en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Wil je meer weten over Otobong Nkanga of haar werken zien? Volg haar dan op Instagram!

Beeld: Dave Pearce via Flickr

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?