Sunday Scroll #99: Sharon Walters

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker. Deze week: Sharon Walters.

Sharon Walters is een – in Londen gevestigde – kunstenaar, educator en project curator. Met haar handgemaakte collages moedigt ze zwarte vrouwen en mensen die in de samenleving worden achtergesteld aan om hun plek in te nemen en zich te laten zien.

In 2011 behaalde Walters haar diploma in Fine Art aan Central St. Martins (University of the Arts) in Londen. Sindsdien heeft ze haar werken steeds verder ontwikkelt en veel samengewerkt met kunstorganisaties en musea, welke ze gebruikt als platforms om onderzoek te doen naar – en samen te werken met – mensen waarvan de stemmen vaak ongehoord blijven.

In haar lopende serie ‘Seeing Ourselves’ verkent de kunstenaar begrippen als identiteit, schoonheidsidealen en etniciteit in kleurrijke handgemaakte collages. Deze werken worden vaak gemaakt met beelden uit magazines, foto’s gemaakt door haarzelf of aangeleverde fotografie. Iedere zorgvuldig gemaakte collage bevat een zwarte vrouw en is een ode aan natuurlijk afrohaar en de schoonheid daarvan.

Ook in haar workshops en werk als curator blijft Walters steeds de representatie van zwarte vrouwen in bijvoorbeeld de media of de kunstwereld onderzoeken. Hier geeft ze een nieuwe draai aan om haar eigen ervaringen als zwarte vrouw zijnde te delen op een opbeurende en feestelijke manier. Ieder werk staat voor het recht om ruimte in te nemen, ook wanneer je jezelf op een andere manier ziet.

De werken van Sharon Walters kregen wereldwijde erkenning dankzij verschillende samenwerkingen met onder andere ITV, Tate en Cornell University in de Verenigde staten. Daarnaast worden haar prints, die in beperkte oplage worden gemaakt, verzameld door mensen over de hele wereld.

Wil je meer weten over Sharon Walters? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish