Sunday Scroll #99: Sharon Walters

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. In deze langere versie kom je nóg meer te weten over de maker. Deze week: Sharon Walters.

Sharon Walters is een – in Londen gevestigde – kunstenaar, educator en project curator. Met haar handgemaakte collages moedigt ze zwarte vrouwen en mensen die in de samenleving worden achtergesteld aan om hun plek in te nemen en zich te laten zien.

In 2011 behaalde Walters haar diploma in Fine Art aan Central St. Martins (University of the Arts) in Londen. Sindsdien heeft ze haar werken steeds verder ontwikkelt en veel samengewerkt met kunstorganisaties en musea, welke ze gebruikt als platforms om onderzoek te doen naar – en samen te werken met – mensen waarvan de stemmen vaak ongehoord blijven.

In haar lopende serie ‘Seeing Ourselves’ verkent de kunstenaar begrippen als identiteit, schoonheidsidealen en etniciteit in kleurrijke handgemaakte collages. Deze werken worden vaak gemaakt met beelden uit magazines, foto’s gemaakt door haarzelf of aangeleverde fotografie. Iedere zorgvuldig gemaakte collage bevat een zwarte vrouw en is een ode aan natuurlijk afrohaar en de schoonheid daarvan.

Ook in haar workshops en werk als curator blijft Walters steeds de representatie van zwarte vrouwen in bijvoorbeeld de media of de kunstwereld onderzoeken. Hier geeft ze een nieuwe draai aan om haar eigen ervaringen als zwarte vrouw zijnde te delen op een opbeurende en feestelijke manier. Ieder werk staat voor het recht om ruimte in te nemen, ook wanneer je jezelf op een andere manier ziet.

De werken van Sharon Walters kregen wereldwijde erkenning dankzij verschillende samenwerkingen met onder andere ITV, Tate en Cornell University in de Verenigde staten. Daarnaast worden haar prints, die in beperkte oplage worden gemaakt, verzameld door mensen over de hele wereld.

Wil je meer weten over Sharon Walters? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?