SundayScroll #143: Wie is Linda Mccartney?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: fotografe Linda McCartney.

Linda Louise McCartney is geboren in Scarsdale, New York op 24 september in 1941. In 1960 studeerde ze af in kunstgeschiedenis. Werken van Walker Evans, Dorothea Lange en Edward Weston inspireerde en beïnvloedde Linda haar werk. Linda was ook erg geïnteresseerd in de geschiedenis van fotografie. Het tijdschrift van de Rolling Stones maakte haar de eerste vrouwelijke fotograaf met werk op de omslag van het tijdschrift.

Linda’s eerste grote doorbraak was toen ze werkte als receptioniste bij: Town and Country magazine. Met een verrassende uitnodiging voor een Rolling Stones-promotiefeest legde ze de band en evenement vast. Het tijdschrift was erg onder de indruk van Linda haar werk. Ze vonden het werk openhartig, intiem en ontspannend, daarom hadden ze haar foto’s van de Rolling Stones in een redactionele rubriek publiceerde. Dit was haar eerst tijdschrift opdracht.

Linda legde de muzikale evolutie van het decennium vast. Toen ze werkte als huisfotograaf bij Fillmore East in New York City, fotografeerde ze onder andere Otis Redding, BB King en The Doors.

Toen Linda voor een opdracht naar London ging ontmoette ze Paul McCartney, waarna ze twee jaar later samen trouwde. Linda raakte op andere creatieve vlakken geïnspireerd en begon met het schrijven van eigen nummers waaronder: “Seaside Woman”. In 1998 werd Linda’s album: Wide Prairie uitgebracht. Linda en Paul ontwikkelde een passie voor dieren en werden daarom vegetarisch, waarna ze twee vegetarische kookboeken uit brachten. Linda’s grootste passie bleef fotografie, ze focuste zich op het fotograferen en het documenteren van het gezinsleven, landschappen, natuurlijke wereld, interieurs, sociale documenten en portretten van kunstenaars. Haar grootste trots bleven haar vier kinderen die ze samen met Paul heeft groot gebracht. Namelijk:  Heather, Mary, Stella en James.

Meer weten over Linda McCartney? Volg haar dan zeker op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish