SundayScroll #146: Wie is Bieke Depoorter?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Bieke Depoorter.

Bieke Depoorter (1986) heeft een enorme liefde voor fotografie. Ze woont en werkt in Gent als fotograaf. In 2009 studeerde Bieke af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent met een Master in de beeldende kunsten en fotografie. Met haar afstudeerproject genaamd Ou Manya heeft Bieke verschillende prijzen gewonnen waaronder de HP Magnun Expression Award 2009.

Ou Menya is een opmerkelijke portfolio van Bieke. Drie maanden lang reisde Bieke door Rusland en Siberië om materiaal te verzamelen. Ze wilde met dit project korte maar intense momenten documenteren. Ze liet zich met de Siberische express van dorp naar dorp brengen. Bieke sprak geen woord Russisch en legde haar vertrouwen op een kort briefje dat haar eerste gastvrouw voor haar had vertaald om onderdak te vinden. Bieke had geen plan gemaakt en wist elke dag niet waar ze naartoe zou gaan of waar ze zou gaan slapen, ze liet zich leiden door haar intuïtie. De foto’s die ze heeft gemaakt is een bundel van krachtige menselijke ontmoetingen. Het is een verslag van rauwe, ongeremde ervaringen en de kracht van verbondenheid en betrokkenheid.

Toevallige ontmoetingen zijn het uitgangspunt voor Bieke en hoe deze interacties zich op natuurlijke wijze ontwikkelen. In verschillende projecten van Bieke zie je het resultaat van deze ontmoetingen. Zo ook in het boek wat Bieke heeft uitgebracht genaamd Agata.

In het project Agata onderzoekt Bieke de complexiteit van het fotografische bedrijf. Ze onderzoekt de relatie tussen fotograaf en onderwerp en wat voor worsteling hierbij kan komen kijken. Dit deed ze door diep te duiken in een samenwerkings dynamiek met een Poolse vrouw die ze had ontmoet in een stripclub in Parijs. Drie jaar lang volgde Bieke de Poolse vrouw genaamd Agata.

Het project vertelt zowel het verhaal van een jonge vrouw die een fotograaf gebruikt om een identiteitsgevoel te vinden, als het verhaal van een fotograaf die een jonge vrouw gebruikt om het fotografisch auteurschap en zichzelf betere te begrijpen. Uit deze relatie tussen fotograaf en model kwam er een collectie aan brieven, afbeeldingen en noties naar buiten. In deze collectie zie je de aanwezigheid van zelfbewustzijn en zelfreflectie erg naar voren komen. Het was een intiem en persoonlijk project geweest voor zowel Agata als Bieke.

Meer weten over Bieke Depoorter? Volg haar dan zeker op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish