SundayScroll #149: Wie is Iris Kensmil?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week:  Beeldend kunstenaar Iris Kensmil.

Iris Kensmil is geboren in 1970 in Amsterdam. Ze heeft haar eerste helft van haar jeugd gewoond in Paramaribo, Suriname. Toen Iris negen was verhuisde ze terug naar Amsterdam, waar ze nu nog steeds woont en werkt. In 1992 studeerde Iris beeldende kunst aan de kunstacademie Minerva in Groningen. Iris staat bekend om haar olieverfschilderijen, installaties en tekeningen. Met haar werk focust zij op de geschiedenis van de emancipatie van de zwarte bevolking, zoals de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Iris laat in haar werk zien hoe zwarte schrijvers, artiesten en activisten de vorming van onze toekomst beïnvloeden. 

Biënnale Venetië
Bij de 58e editie van de Biënnale in Venetië heeft Iris Kensmil in samenwerking met Remy Jungerman de expositie The Meassurement of Presence tentoon gesteld. Dit deden zij samen met curator Benno Tempel. 

De expositie bestond uit schilderijen en installaties. Iris en Remy hadden zich laten inspireren door het twintigste-eeuwse modernisme. In de tentoonstelling zag je voornamelijk de stijl van creatieveling Mondriaan voorbij komen. In hun tentoonstelling werden de invloeden van verschillende geschiedenissen en achtergronden samen gevoegd. 

Iris kijkt vanuit een zwart en feministisch perspectief. Zij laat de bezoekers kennismaken met zwarte auteurs, activisten, muzikanten en filosofen. Dit doet zij aan de hand van schilderijen en installaties. Remy brengt in de tentoonstelling de elementen uit Afrika en Suriname bijeen.  Hij exposeerde twee installaties waarin hij verwijst naar voorouders die je in Nederland kunt hebben. Hij wil hiermee verbinding en gesprekken opwekken die zich richten op de toekomst. 

Vanaf 26 november is Iris Kensmil te zien in het Stedelijk Museum van Amsterdam! Ben jij daarbij?

Meer weten over Iris Kensmil? Volg haar dan zeker op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish