SundayScroll #151: Wie is Diane Arbus?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Diane Arbus.

Diane Arbus is geboren op 14 maart 1923 in New York. Ze is wereldwijd bekend geworden met haar zwart-wit portretten van mensen op straat. Diane had een fascinatie voor mensen. Ze ontwikkelde zich snel en zei: “There are things nobody would see if i didn’t photograph them”. Ze ging soms met de mensen die ze fotografeerde mee naar huis en bleef er af en toe slapen. Diane maakte geen onderscheid wie ze fotografeerde, ze fotografeerde iedereen en hun bijzonder leven.

Een andere bekende uitspraak van Diane Arbus was: “My favourite thing is to go where I’ve never been”. Diane Arbus schaamde zich voor haar voorrecht materiële rijkdom. Op 18-jarige leeftijd trouwde Diane met Allen Arbus. 

Ze ervaarde een korte en ongelukkige loopbaan als modefotograaf en liep weg tijdens een Vogue-fotoshoot waarop ze zei: “Ik kan het niet meer en ik doe het ook niet meer!” Dit moment was beslissend geweest voor haar nieuwe carrière. Ze ging in de leer bij Lisette Model, die stond bekend om haar onconventionele straatfotografie en docentschap. Lisette Model liet Diane met haar eigen angsten confronteren en leerde haar diep in het onderwerp te duiken.

In 1967 hingen haar portretten in de tentoonstelling New Documents in met Museum of Modern Art in New York, naast het werk van Garry Winogrand en Lee Friedlander. De drie zouden de geschiedenis ingaan als de vertegenwoordigers van de zelf reflecterende sociaal-documentaire fotografie. Deze tentoonstelling maakte Diane Arbus in één klap beroemd. 

Diane Arbus was erg neurotisch en depressief. Dit maakte haar leven somber en moeizaam. Diane kon het leven niet langer meer aan en maakte een eind aan haar leven in 1971.

Diane en haar foto’s worden tot de dag van vandaag gelukkig nog steeds tentoongesteld. Ze zou niet snel vergeten worden door ons en de kunstwereld.

 

Wie zou ij graag terug willen zien in onze SundayScroll? Laat het ons weten via thetittymag@gmail.com!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish