SundayScroll #151: Wie is Diane Arbus?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. In deze langere versie kom je iets meer te weten over kunstenaar zelf. Deze week: Diane Arbus.

Diane Arbus is geboren op 14 maart 1923 in New York. Ze is wereldwijd bekend geworden met haar zwart-wit portretten van mensen op straat. Diane had een fascinatie voor mensen. Ze ontwikkelde zich snel en zei: “There are things nobody would see if i didn’t photograph them”. Ze ging soms met de mensen die ze fotografeerde mee naar huis en bleef er af en toe slapen. Diane maakte geen onderscheid wie ze fotografeerde, ze fotografeerde iedereen en hun bijzonder leven.

Een andere bekende uitspraak van Diane Arbus was: “My favourite thing is to go where I’ve never been”. Diane Arbus schaamde zich voor haar voorrecht materiële rijkdom. Op 18-jarige leeftijd trouwde Diane met Allen Arbus. 

Ze ervaarde een korte en ongelukkige loopbaan als modefotograaf en liep weg tijdens een Vogue-fotoshoot waarop ze zei: “Ik kan het niet meer en ik doe het ook niet meer!” Dit moment was beslissend geweest voor haar nieuwe carrière. Ze ging in de leer bij Lisette Model, die stond bekend om haar onconventionele straatfotografie en docentschap. Lisette Model liet Diane met haar eigen angsten confronteren en leerde haar diep in het onderwerp te duiken.

In 1967 hingen haar portretten in de tentoonstelling New Documents in met Museum of Modern Art in New York, naast het werk van Garry Winogrand en Lee Friedlander. De drie zouden de geschiedenis ingaan als de vertegenwoordigers van de zelf reflecterende sociaal-documentaire fotografie. Deze tentoonstelling maakte Diane Arbus in één klap beroemd. 

Diane Arbus was erg neurotisch en depressief. Dit maakte haar leven somber en moeizaam. Diane kon het leven niet langer meer aan en maakte een eind aan haar leven in 1971.

Diane en haar foto’s worden tot de dag van vandaag gelukkig nog steeds tentoongesteld. Ze zou niet snel vergeten worden door ons en de kunstwereld.

 

Wie zou ij graag terug willen zien in onze SundayScroll? Laat het ons weten via thetittymag@gmail.com!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?