SundayScroll #154: Wie is Claude Cahun?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. Deze week: Claude Cahun.

Claude Cahun geboren op 25 oktober 1894 was een Franse kunstenaar en schrijver, maar vooral Claude stond voornamelijk bekend als fotograaf. Diens werk heeft zowel een politiek als persoonlijke invalshoeken. In het werk Van Claude stonden de rollen omtrent geslacht en seksualiteit centraal. Claude presenteert zich in diens werk als een persoon zonder geslacht. In 1929 vertaalde Claude The Women in Society van seksuoloog Havelock Ellis, die het gedrag beschreef tussen man en vrouw.

Claude Cahun is een artiesten naam want Caude werd geboren als Lucy Renée Mathilde Schwob. Die werd geboren in een welvarend en intelligente Joodse familie. Op 18 jarige leeftijd experimenteerde Claude met fotograferen. Die maakte fotografische zelfportretten. In 1919 veranderde Cahun diens naam in Claude Cahun. In de jaren twintig vestigde Claude zich met diens levenspartner, stiefzus Suzanne Malherbe in Parijs. Gedurende hun leven samen werkten Claude en Malherbe samen aan sculpturen, fotomontages en geschriften. Het duo publiceerde artikelen en romans. In 1937 vestigde het duo zich op Jersey. Na de val van Frankrijk en de Duitse bezetting van Jersey en andere eilanden werden zij verzetfiguren. Claude en Malherbe maakte tijdens de Tweede wereld oorlog anti-Duitse pamfletten. Vaak waren dit fragmenten van BBC-verslagen over de misdaden begaan door de nazi’s, samengevoegd met gedichten en harde kritiek. Het duo gebruikte hun creativiteit om een verschil te maken in deze vreselijke tijd.

In 1944 werd Claude gearresteerd en werd ter dood veroordeeld. Deze straf is echter nooit uitgevoerd. De tijd die Claude in de gevangenis doorbracht had wel effect op diens gezondheid. In 1954 overleed Claude.

Maar Claude’s creatieve uitdrukkingen blijven zich voor altijd voorleven. Claude was een inspiratie bron voor velen. Claude was een van de eerste artiesten die liet zien dat een geslacht meervoudig kan zijn of zelf geslachtloos.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish